Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hova tűnt a Brau pénze?

2004.08.31. 08:21
A Concorde Alapkezelő nyílt levélben kér magyarázatot a Brau menedzsmentjétől arra, hova tűnt a sörgyártó társaság nyeresége és pénze az idei első félévben. A részvényes a heinekenes szerződésekre is kíváncsi.
Nyílt levélben kért információkat a Brau Union Hungária Rt. menedzsmentjétől a Concorde Befektetési Alapkezelő Rt. a társaság első féléves, igencsak gyenge eredményeket hozó gazdálkodásával és a fő tulajdonossal kötött szerződésekkel kapcsolatban. Az alapkezelő a múlt pénteki bírósági ítélet után - amely jogellenesnek nyilvánította a Heineken-csoport vételi ajánlatát a Brau-részvényekre - közzétett levelében összesen hat kérdéssel fordult a sörgyártó cég menedzsmentjéhez.

Felszólítja a cég vezetését, tegye közzé a Heineken-csoporthoz tartozó Amstel Sörgyárak Rt.-vel kötött szerződések tartalmát, ezek ugyanis feltehetően súlyos károkat okoztak a Brau gazdálkodásában. Az alapkezelő arra vár választ bővebben, hogy mitől csökkent - 17 százalékos árbevétel-növekedés ellenére - az új tulajdonos Heineken-csoport partnersége mellett a cég üzemi nyeresége 85 százalékkal, összesen kétmilliárd forinttal az elmúlt évihez képest.

Másrészt arra kíváncsi, hogyan sikerült a Brau tavaly év végén még hárommilliárd forintos készpénzállományát elkölteni, s a hitelmentes cég miért növelte félmilliárdosra adósságállományát, valamint az elköltött 3,5 milliárd forintból mennyit fizettek ki a Heineken-csoporthoz tartozó vállalatokmal. A részvényes arról is többet szeretne tudni, mitől nőtt meg többszörösére a gyatra teljesítmény mellett a bónuszok kifizetésére elhatárolt összeg, ki részesül ilyen juttatásban és milyen teljesítmény alapján.

Az alapkezelő hiányolja a Brau-menedzsment által korábban előre jelzett szinergiahatásokat is, amelyekkel a Heineken-csoporttal kötött márkanév-használati és szállítási szerződések előnyeit ecsetelte. Az alapkezelő végül a forgalomcsökkenés okait is firtatja, a jelentés szerint ugyanis a Brau- és az Amstel (Heineken) sörök piaci részesedése háromszor akkora mértékben esett vissza, mint a versenytársaké.