Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Brüsszel jegelheti a támogatásokat

2005.09.30. 07:51
Ha Budapest nem szedi rendbe az államháztartást, és nem tesz a hiány csökkentésére, végső esetben az EU akár be is fagyaszthatja a támogatást - írta a Reuters.
Az EU be is fagyaszthatja Magyarország támogatásait, amennyiben Budapest továbbra sem szedi ráncba az államháztartást - jelentette a Reuters a belga fővárosból. Magyarországgal szemben - mivel egyelőre nem tagja a valutauniónak - a regionális támogatások leállításán kívül különösebb eszköz nincs az EU kezében, ám ez brutális lépés lenne, ezért elemzők szerint erre viszonylag kevés az esély.

Az EU várhatóan azért sem lépi ezt meg még részlegesen sem, mert ebben az esetben az ugyancsak deficittúllépő Berlinnel és Párizzsal szemben hasonló szigorral kellene eljárnia, s ehhez a jelek szerint nemigen fűlik a foga. Brüsszel a közeljövőben új határidőket jelöl meg Budapest számára az államháztartás egyenlegének rendezésére. Az Európai Bizottság (EB) feltehetően ismét rögzíti, hogy nem lát garanciát a deficit tartós csökkenésére és további lépéseket szorgalmaz a túlzott deficiteljárás keretében. A Reuters forrásai korainak tartották annak latolgatását, hogy az unió mikor és milyen mértékű pénzügyi megszigorítást vár el Magyarországtól, elemzők szerint ezek jó eséllyel még mindig a 2008-as háromszázalékos GDP-arányos deficithez igazodnak. Az EB erre vonatkozó javaslatát várhatóan még októberben megteszi, majd az Ecofin jövő havi ülésén fogadja el.

Kisebb pánik

Az idei és a jövő évi deficitcél szerdai emelése nyomán kialakult kisebbfajta pánik lecsengeni látszik, a forint 249,20-ról 248,30 körüli szintre erősödött az euróval szemben. Ennek fényében legalábbis érdekes a jegybankelnök tegnapi nyilatkozata, miszerint kamatemelés is elképzelhető a következő időszakban. Járai feltehetően a nemzetközi befektetői környezet esetleges megváltozására utalt, ám a globális likviditási kondíciók egyelőre támogatják a feltörekvő piacokat - fogalmazott Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője. A vevők visszatérni látszanak, és a mostani szintek olcsó belépési lehetőséget kínálnak.

Az elemző év végéig nem látja a kamatemelés esélyét, és szerinte ez a monetáris tanácsban sem kapna támogatottságot. A piac mindazonáltal kétarcú: nem lehet kizárni bizonyos portfólióátrendeződéseket sem, ugyanakkor ezeken a szinteken mutatkozik érdeklődés vevői oldalról is. Az infláció és a nemzetközi hangulat alapján a következő kamatos ülésen 25 bázispontos vágás is beleférhet.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft