Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Itt vannak a jövő évi költségvetés első számai

2006.10.20. 09:55
Jövőre az államháztartási hiány pénzforgalmi szemléletben a GDP 8,2 százalékára rúghat, 2008-ban 4,1, 2009-ben 3,3, az évtized végén pedig 2,9 százalékos lehet - ezekkel a számokkal készül a jövő évi költségvetés a Világgazdaság információi szerint.

Amennyiben azonban a büdzsé még az idén átvállalja a Nemzeti Autópálya Zrt.-től a sztrádaépítésekkel kapcsolatos adósságot, akkor jövőre a pénzforgalmi módszertan szerint számított deficit a bruttó hazai termék 6,8 százalékát teheti ki. Noha a kormány szerdán tárgyalta első olvasatban a 2007. évi költségvetési törvénytervezetet, az azt követő sajtótájékoztatón Veres János pénzügyminiszter még nem mondta el ezeket az államháztartást finanszírozó befektetők számára jelentőséggel bíró adatokat.

A büdzsé döntően a konvergenciaprogramban rögzített peremfeltételek, intézkedések alapján készül, ám a Világgazdaság úgy tudja, egy-egy eddig nem ismert elemmel is kalkulál a kabinet. Így például a magánszemélyek különadója évi 6,7 milliós jövedelem felett lépne be. (A nyáron elfogadott adócsomag értelmében az ismertebb nevén szolidaritási adót a jelenleg mintegy 6,3 millió forintos nyugdíjjárulék-plafon feletti jövedelem után kellene fizetni 2007-től.)

Az adók területén további érdekesség, hogy "befagyasztanák" a főbb adónemek kulcsait, valamint az szja-sávhatárokat 2010-ig. Az áfa továbbra is 5 és 20 százalékos mértékkel működne. A személyi jövedelemadó esetében működne a hideg progresszió: a 18 százalékos alsó szja-kulcsot a következő négy esztendőben évi 1,7 millió forinttól váltaná fel a 36 százalékos elvonás. A tételes eho pedig az időszak végéig a jelenlegi havi 1950 forinton maradna, csakúgy, mint a 29 százalékos munkáltatói tb-járulék. Ezeknek az adja a jelentőségét, hogy még a konvergenciaprogramban is - a kisebbik koalíciós párt nyomására - rögzítették: jövőre megfontolják a közteherviselés átalakítását.

A Világgazdaság értesülése szerint a reformintézkedések tartalmát az EU által elfogadott dokumentumhoz képest nem bontották ki bővebben, kivétel ez alól a nyugdíj és a közoktatás ügye. A lap úgy tudja, egy évvel emelkedhet az előre hozott öregségi nyugdíjkorhatár. A konvergenciaprogram korábban az emelés dátumát már rögzítette, ám a 2009-es bevezetés mellett a mértékről nem szólt. A közoktatást érinti az az elképzelés, hogy a 2008-as tanévtől a nyolc évfolyamnál kevesebbel működő általános iskolákat az intézményfenntartóknak nem önállóan, hanem társintézményként kellene működtetniük.