Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Felpörgött az újbudai lakáspiac

2006.12.11. 08:02
Az újbudai ingatlanpiacon már mutatkoznak a telítődés jelei, az árak évek óta nem emelkednek. Az elmúlt néhány évben kétezer lakás épült. A XI. kerületben több, az egész városra kiható fejlesztés zajlik, például a négyes metró építése - feltehetően a környéken fellendül az indatlanpiac.

A főváros XI. kerülete Budapest egyik legváltozatosabb képet mutató városrésze. Területén egyaránt megtalálhatók a nagy panellakótelepek minden generációból (az egyik legrégebbi, a kelenföldi és az egyik legújabb, a gazdagréti), kiterjedt, magas presztízsű családi házas és villaövezetek (Sasad, Péterhegy, Gellérthegy), sűrűn beépített városközponti lakónegyedek (Lágymányos), illetve nagy területen egykori (részben ma is használt) ipari területek. Ez utóbbi övezetek lakáscélú hasznosítása csak az elmúlt három-négy évben indult meg, ám annál gyorsabban futott fel - derül ki az Otthon Centrum Rt. elemzéséből.

A tömeges lakásépítés a Szerémi és a Fehérvári út közötti részen kezdődött, majd fokozatosan áthúzódott a Tétényi, Bartók Béla és Karolina út térségébe (Nádorliget, Kornélia Rezidencia, Kondorosi Lakónegyed, Tölgyes Lakópark, Mandarin Kert, Karolina Udvar). Az elmúlt néhány évben közel kétezer lakás épült ezen a területen, s jelenleg is mintegy ezer vár még új gazdára.

A telítődés jelei azonban már látszanak a barnazónában. Az árak évek óta alig emelkednek, s beindult a piaci önszabályozás is, ami csökkenő számú lakásépítést vetít előre a következő időszakra. A XI. kerületben jelenleg is több, az egész városra kiható fejlesztés zajlik. Ezek közül a lakáspiacot közvetlenül érintő beruházás a 4-es metró építése. Bár közelmúltbeli példát nem lehet említeni ezzel kapcsolatban, az azonban biztos, hogy a metróval érintett, annak vonzáskörzetében lévő területen fellendülés várható az ingatlanpiacon.

Jó példa erre a XIII. kerület, ahol a kilencvenes évek közepétől előbb a kiskereskedelmi és irodaingatlan-fejlesztések indultak be, majd a térség a nagy volumenű lakásépítések mintaterületévé vált. A lakóterületek megújítása azóta már távolodik a főúttól, s a magasabb kategóriájú, gyakran a Dunához közel fekvő ingatlanok építése vált látványossá.

Egy másik nagy horderejű fejlesztés a Lágymányosi hídtól délre, a Lágymányosi-öbölben zajlik, ahol két ütemben - százmilliárdos beruházással - sport- és szabadidős létesítmények, irodaházak, szálloda, vendéglátóhelyek épülnek, illetve helyet kapnak a területen lakások is. A közelmúltig elhanyagolt környezet funkcióváltása jelentős vonzerőt jelenthet a lakóhelyválasztáskor, csakúgy, mint a Skála áruház helyére tervezett, 2008-ra megnyíló bevásárlóközpont. Jelenleg a kerület zöldövezeti részei csak kis részét adják a lakásforgalomnak. A 4-8 lakásos beruházásokon kívül jelenleg csak két nagyobb - a 300 lakásos Kőérberek-Tóváros a XXII. kerület határában és az 55 lakásos gellérthegyi Somlói úti - projekt fut.

Mivel a városközponthoz legközelebbi Gellérthegyen már nincs összefüggő nagy beépíthető terület, nem csoda, hogy az ingatlanfejlesztők elsősorban a sasadi és a madárhegyi részekre koncentrálnak. Sasadon, a több mint egy évtizedig üresen álló egykori Kinizsi laktanya 12,7 hektáros területén a Biggeorge's-NV kívánja megvalósítani Sasad Liget nevű beruházását. A 2007 végén, 2008 elején elkészülő első ütemben 214 lakást adnak át. Budaörs határában, a Madárhegyen két beruházás is elindult. A GTC Magyarország mintegy 10 milliárd forintból itt építi fel a Sasad Resortot, amelyben 271 lakás kap helyet, míg a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Magyarország Zrt. szintén mintegy 10 milliárdból 275 új otthont hoz tető alá.