Benedek
-4 °C
5 °C

Gyurcsány: A változás és a felelősség költségvetése

2006.10.25. 18:30
Ismertette a kormány a költségvetés fő számait, a 2007-es büdzsé hiánya a konvergenciaprogramban foglaltaknak megfeleően 6,8 százalék lehet. Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz népszavazási kezdeményezése a "jajaj, csak ne változzon semmi" politikája.

Tizedszázalékos pontossággal a konvergenciaprogramban is szereplő hiányszámokkal kalkulál a kormány a következő évekre a 2007-es költségvetésben - mondta GYurcsány Ferenc. A 2007-es büdzsében előre láthatóvá teszik a fő számokat az egész ciklusra, így minden fejezet azt is tudja majd, milyen keretek között gazdálkodhat a következő években. A miniszterelnök jelezte, a program szeptemberi benyújtása óta eltelt időszakban pontosított elemzések alapján egyes mutatók még jobban is alakulnak, így például az adó- és járulékcentralizálás mértéke 2007-től már elmarad a korábban tervezettől. A kormány ugyanakkor kitart a konzervatív tervezés mellett, így - bár több elemző szerint is nagyobb lehet a gazdasági növekedés, mint azt várták - nem módosít a számokon.

A kormányfő utalt rá: a költségvetés tervezett keretek között tartását minden eddiginél nagyobb és jobban szabályozott tartalékképzés is biztosítja. Ennek mértékét Veres János pénzügyminiszter 200 milliárd forintban jelölte meg. Az összegből mintegy 40 milliárd forintot tesz ki az általános, további negyven milliárdot a költségvetési fejezetek tartaléka.

Kisebb állam

A tartalékból a legnagyobb egyösszegű tétel, 70 milliárd forint az államigazgatás átalakításának előre nem látható költségeinek fedezésére szolgál. Gyurcsány Ferenc szerint 2007 januárjában megkezdődik a közigazgatás szervezetének megyeiről regionálisra történő átalakítása, a folyamat még ebben az évben be is fejeződik. Ennek is köszönhetően az államigazgatás költségei az idei 2200 milliárd forintról 1900 milliárdra, azaz nominálisan is csökkenek.

Nem a népszavazásra

A költségvetésben 22 milliárd forintos tételként szolgálnak az egyébként az egészségügyi intézményeknél maradó vizitdíjjal, a hosszabb távú tervezésben pedig már kalkulálnak a tandíj - szintén az intézményeknél maradó - hatásával is. A kérdésre, hogy mi történik, ha a Fidesz által kezdeményezett, egyebek között e két új terhet is kiiktatni szándékozó népszavazás az ellenzéki párt sikerét hozza, a miniszterelnök úgy vélekedett: amennyire megismerkedett a kérdésekkel, "ez a változatlanság akarata, fagyasszunk be mindent, ott és úgy, ahogy kormányalakítás előtt volt". Gyurcsány szerint a referendumot ugyan reformnépszavazásnak hívják, de az reform ellenes, melyen a "jajaj, csak ne változzon semmi és a nézzünk szembe a kihívásokkal és találjunk rá választ politikák" ütköznek. Ha a köztársasági elnök kiírja a népszavazást, a kormány el fogja mondani, miért kell nemmel szavazni a kérdésekre, és bízik abban, hogy Magyarország nem ért egyet a változatlanság politikájával.

Nem lesz adóemelés

A költségvetés részleteiről szólva Veres János pénzügyminiszter elmondta: nem terveznek további adóváltozásokat, az adótörvényekben csak az érthetőség miatt lesznek kisebb finomítások. A rokkantkasszát leválasztják az egészségügyi ellátásról, hosszabb távon pedig azzal is számolnak, hogy annak kiadásai - a tervezett ellenőrzések hatására is - nem emelkednek tovább. A kormány az idei 190 milliárd forint helyett jövőre csak 102 milliárd forintos tételként számol a gázártámogatás költségével, a juttatást a jövőben csak rászorulók kapják, ám az alanyi kört még nem határozták meg.

A büdzsé jövőre 11 613 milliárd forint bruttó bevétellel és 13 330 milliárd forint kiadással számol, a hiány így 1718 milliárd forint, a GDP 6,8 százaléka lehet. A központi költségvetés tervezett áfabevétele jövőre az idei előirányzatot mintegy 10 százalékkal meghaladva a GDP 7,8 százalékára tehető - áll a jövő évi költségvetésről a kormányszóvivői sajtótájékoztatóra készült anyagban. Társasági adóból az idei előirányzott összegnél 10 százalékkal, evából 60 milliárd forinttal több bevétellel számolnak. Az államháztartás egyensúlyát javító különadó és járadék címén tervezett bevétel jövőre megközelíti a 200 milliárd forintot. Ebből az összegből a magánszemélyek különadójából származó befizetések 10 százalék alatt maradnak. Személyi jövedelemadóból a növekmény meghaladja a 180 milliárd forintot. A kormány a büdzsé tervezetében azzal számol, hogy a jövedéki adóból származó bevételek 7-8 százalékkal haladják meg a 2006. évi előirányzottat.