Emőke
-4 °C
9 °C

Aktivizálhatják a normatívacsökkentések az önkormányzati lobbit

2005.11.02. 08:04
A korábbi ígéretek ellenére várhatóan az idén is aktivizálja magát az önkormányzati lobbi; főként a közoktatási normatívákat és a belterületi útfejlesztések forrásait növelnék.
A Fidesz részéről Orbán Viktor pártelnök és Rogán Antal kampányfőnök is a "kártyavárnak" tekintett költségvetési javaslat visszavonására és átdolgozott benyújtására hívta fel a kormányt. Hasonlóan nyilatkozott az MDF szakértője, Pongrácz Tibor is, aki szerint mind a bevételeket megalapozó adótörvényeket, mind a kiadási oldalt felül kellene vizsgálni, míg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a büdzsétervezet elfogadása rontaná a közoktatás minőségét.

Ma reggel kezdődik az Országgyűlésben a 2006-os költségvetés tervezet - várhatóan három napig tartó - általános vitája, amelynek során 30 órájuk lesz kifejteni a képviselőknek véleményüket a kormány javaslatáról. Az előző évekkel ellentétben már a vita előtt önkorlátozási fogadalmat tettek a kormánypárti frakciók, ennek ellenére várhatóan az idén is aktivizálja majd magát az önkormányzati lobbi. Információink szerint ugyanis a helyhatóságokban is funkciót vállaló képviselők egy részét több normatíva csökkenése is aggasztja, így a kormánypárti frakciókból is a hiányt nem növelő átrendezési javaslatok várhatóak. Évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a szilárd burkolatú önkormányzati belterületi utak fejlesztésére kevesebbet szán az eredeti javaslat, mint amennyi a végleges változatban szerepel. A helyzet most annyiban változott, hogy az idei tízmilliárd forintot jövőre ötmilliárdra kívánja csökkenteni a kormány, ez pedig több, elsősorban nagyvárosi önkormányzatnál "kiverheti a biztosítékot".

Budapest sem örül

Demszky Gábor főpolgármester Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után nyilvánosan is elégedetlenségének adott hangot, mivel a büdzsé a várt hatmilliárd forint helyett csak kétmilliárdot adna e célra Budapestnek. Annyi rugalmasságot mindenesetre az eredeti javaslat is tartalmaz, hogy 30 százalékos mértékben egy évre előre is lehet kötelezettséget vállalni. Emellett a kormány azzal is érvel, hogy ebben az esztendőben soha nem látott mértékű útfejlesztés valósult meg, és jövőre ennek szinten tartása is nagy terhet jelentene. Szintén állandó műsorszámai a költségvetési vitáknak a művészeti oktatás normatívája és a községek általános támogatása, amelyek a beterjesztett büdzsétervet nézve megint élénk eszmecserével és számos módosító indítvánnyal kecsegtetnek.

A közoktatási normatívák nominálisan 4,3 százalékkal csökkennek és számos szerkezeti átrendezés is borzolhatja az önkormányzati finanszírozással foglalkozó képviselők idegeit. A kollégiumi ellátásnál ismét összevonták a nevelési-oktatási és szállásnyújtási feladatok támogatását, míg a bejáró tanulók támogatására szolgáló egységesített kasszából egyszerre kell kifizetéseket biztosítani az óvodások, az általános iskolások és a középiskolások után. A kabinet a vitában várhatóan nem tekinti majd a normatívacsökkenést az önkormányzatok működését veszélyeztető nagyságrendűnek, mivel több módosulás is mérsékeli a kiadásokat. Jövő év novemberétől teljesen megszűnik az ismét csökkentett tételes egészségügyi hozzájárulás, és a gyermekvédelmi juttatások kifizetését is magára vállalta a kormány az emelt összegű egységes családi pótlék bevezetésével. Az infláció is 2 százalékra csökkenhet a kormány várakozásai szerint, és a nélkülözhetetlen kiadásokra még mindig található fedezet a szabadon felhasználható keretekből.