Antal, Anett
16 °C
23 °C

Nem szavaznak hajnalig a büdzsémódosításról

2003.12.03. 08:32
Bár a legfontosabb kérdések a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban már eldőltek a főösszegekről szóló szavazással, a második körben is több száz gombnyomás vár a képviselőkre.
Ha nem is 1500, mint az első körben, de így is több száz, a 2004-es büdzsé tervezetéhez benyújtott módosításról szavazhatnak a képviselők a két héten belül esedékes végső döntés előtt. A már korábban beadott mintegy száz mellett megközelítőleg még egyszer ennyi második körös módosító indítványt ad be a szocialista frakció - tudta meg a Napi Gazdaság Szabó Lajostól, az MSZP költségvetési munkacsoportjának elnökétől.

Ellenzéki indítványt is támogatnak

Ezek jó részének az a célja, hogy a törvényjavaslatba átvezessék az eredeti tervekhez képest az önkormányzatoknak juttatott 44,8 milliárd forintot. Az oktatási normatíva 23,8 milliárd, míg a szociális 12,6 milliárd forinttal nőhet, így a helyhatóságok többet fordíthatnak bérekre - mondta Szabó. Mivel az indítványok a pénzügyi tárcával való folyamatos egyeztetés során alakultak ki, többségük minden bizonnyal számíthat a kormány támogatására is.

Érdekesség, hogy az első körös, a fejezeti főösszegeket meghatározó szavazással ellentétben ezúttal nem csak költségcsökkentő ellenzéki módosításokat támogat majd a nagyobbik kormányzó párt. Szabó szerint ugyanis igent mondanak majd a szocialista frakció tagjai egy MDF-es indítványra, amely az eredeti tervnél 140 millió forinttal többet juttatna az önkéntes tűzoltóságoknak.

Összesen 30-35 önálló második körös indítványt nyújtott be a költségvetéshez az SZDSZ-frakció - mondta a napilapnak Kuncze Gábor, a párt elnöke. Ezek elsősorban az oktatási és szociális területet érintik, valamint az önkormányzatok átalakulására, társulásának támogatására is csoportosítanának át forrásokat. Az MSZP-frakció által benyújtott indítványokról ma lesz egyeztetés a koalíciós partnerek között, így Kuncze még nem tudott nyilatkozni arról, hogy minden esetben együtt szavaznak-e a koalíciós partnerek.

Többszáz fideszes javaslat

A kormánynak újra át kellene néznie a költségvetés kiadási oldalát, tekintettel a kamatterhek várható növekedésére - jelentette ki Varga Mihály fideszes képviselő a parlamentben. Varga szerint kedvezőtlen jel az is, hogy pénzforgalmi szemléletben a jövő évi államháztartási hiány 4,5 százalék fölött lesz, magasabb, mint 2003-ban.

A Napi Gazdaság értesülései szerint a már korábban benyújtott több száz indítvány mellé újabb többszázas csomagot adott le a nagyobbik ellenzéki frakció. A költségvetési bizottság mai ülésén a képviselők arról döntenek, hogy mely javaslatokat javasolják szavazásra a jövő heti plenáris ülésen.