Piroska
-2 °C
5 °C

Bush szerint Magyarország kívánatos befektetési célpont

2004.06.23. 08:28
Az elmúlt másfél évben hallatlanul sokat fejlődtek a magyar-amerikai politikai kapcsolatok, most itt az idő, hogy ezt átváltsuk, ha úgy tetszik, üzleti eredményekre - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter.
Nem véletlen, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök Kaliforniában kezdte látogatását és ott olyan cégeket keresett fel, amelyek a legmodernebb technológiákat képviselik. A keddi napon mind George Bush amerikai elnökkel, mind Colin Powell külügyminiszterrel folytatott tárgyalásain az egyik központi kérdés a gazdaság volt és Bush elnöktől elhangzott az a kulcsfontosságú mondat, hogy Magyarország kívánatos befektetési célpont, ahol stabil a gazdaság és átlátható, világos szabályok uralkodnak.

Ez Magyarország számára aranyat ér, mert világossá teszi az amerikai üzleti körök számára, hogy hazánk az amerikai politika megítélése szerint olyan ország, ahova érdemes amerikai cégeknek befektetni. Az amerikai kormány azt persze nem fogja elintézni, mert nem is tudja, hogy a befektetők valóban jöjjenek, de ha van ilyen üzenet és ha Magyarország jó feltételeket tud teremteni számukra, akkor még több cég fog jönni.

Csúcstechnológia

Az ilyen látogatás akkor igazán hasznos, ha utána olyan lépéseket tudunk tenni, amelyek a még ingadozó amerikaiakat arról győzik meg, hogy Magyarországon fektessenek be, felkeltik azoknak a cégéknek az érdeklődését, amelyek még nincsenek jelen Magyarországon. Új elemként külön hangsúlyt kapott a látogatáson, hogy nemcsak úgy általában szeretnénk befektetőket vonzani Magyarországra, hanem olyanokat, akik a legmodernebb technológiákat hozzák, olyanokat akik a kutatás-fejlesztésben is érdekeltek, vagy akár magukat az amerikai egyetemeket nyerjük meg, hogy együttműködjenek magyar egyetemekkel Magyarországon.

Ez láthatóan nagyon tetszett az amerikai elnöknek is, aki mintha visszamondta volna a magyar miniszterelnök gondolatait, amikor úgy fogalmazott, hogy a huszonegyedik század gazdaságában élünk, ezzel szemben a munkaerő még huszadik századi. Ezt a gondot mi is jól ismerjük otthon, tehát elemi érdekünk, hogy szert tegyünk részben az amerikai tudásra, részben pedig arra a tapasztalatra, hogy miként lehet a szellemi kapacitásból üzletet csinálni, hogyan lehet a gazdaság szélesebb körében kamatoztatni, hogyan lehet a munkavállalókat felkészíteni arra, hogy valóban meg tudjanak felelni a huszonegyedik század kihívásainak - mondta Draskovics Tibor

A pénzügyminiszter közölte, hogy szerdán befektetőkkel is találkoznak. Az ilyen találkozóktól nem azt kell várni, hogy azokon mindjárt konkrét üzleteket kössenek, a cél az érdeklődés felkeltése, és utána aztán dolgozni kell azért, hogy a konkrét üzletek valóban létrejöjjenek.