Emma
9 °C
26 °C

Karácsonyi szezon a bútorüzletekben is

2006.11.27. 08:01
November óta tart a karácsonyi szezon a lakberendezési áruházakban, a következő négy hétben ez csak fokozódni fog, pedig hétvégénként és esténként már mozdulni sem lehet az üzletekben.
Megszorítás ide, megszorítás oda, az Ikea forgalma az év eddig eltelt időszakában is nőtt, de a november még ezt is túlteljesítette - mondta Horváth Csopán, az Ikea Lakberendezési Kft. gazdasági igazgatója.

A Kika üzleteiben is hasonló vásárlási kedvről számoltak be, bár sokan most nézelődnek és felderítik a kínálatot, majd csak a decemberi fizetés után vásárolnak ténylegesen. A vásárlók különböző célból térnek be hozzánk: van, aki minőségi karácsonyi dekorációt keres, van, aki bútort vagy lakberendezési kiegészítőt ajándékoz szeretteinek, sokan racionális megfontolásból az év végi időszakra időzítik a nagyobb beruházásukat, például a konyha, a nappali vagy a hálószoba átalakítását - tette hozzá Horváth. Mások a megszorításoktól való félelmükben előrehozzák vásárlásaikat, ez is sokat dobott az üzletek forgalmán.

Az Ikea látogatottsága például lassú emelkedést mutat, miközben a kosárérték nagymértékben növekedett, a valamivel több látogató jelentősen több pénzt hagy egy-egy vásárlás alkalmával az üzletekben. Meghosszabbított nyitva tartás és árcsökkentés is szerepel abban az eszköztárban, amit a kereskedők bevetnek a vevők meggyőzése érdekében.

A Vasedény boltjaiban is megnőtt a vásárlók száma, sokan már most keresik a praktikus ajándékokat, elsősorban a különböző konyhai felszerelések fogynak a szokásosnál nagyobb mennyiségben.