Megtisztító földrengés jöhet a tőzsdén

2006.06.07. 15:12
Egy jelentős eladási megbízás állhat nagyobbrészt az OTP mai - zárásra 4,4 százalékos - esése mögött, ami magával rántotta az egész tőzsdét. A BUX index 21 ezer pont alatt zárt.

A nap végén sem szűnő eladásoknak köszönhetően a 21 000 pontos lélektani határ alatt zárt a BUX. A mai pesszimizmust az OTP piacán kialakult eladói hullám vezényelte, a papír egy éves mélypontokon forgott. A régiós indexek mindegyike a negatív tartományban tartózkodott a mai kereskedés során. A magyar index végül 2,3 százalékkal került lejjebb, 30 milliárd forintos forgalom mellett 20 854 ponton zárt. A legnagyobb forgalom az OTP piacát jellemezte, a papír átlag feletti 18 milliárd forintos mértékben cserélt gazdát. A papír 4,4%-os mínuszban, 6460 forinton zárt. Az esés mögött állítólag egy nagyobb spekulatív befektetési alap (hedge found) által a stratégiai pozíciócsökkentés jegyében adott eladási megbízás állt. Néhány tőzsdével foglalkozó internetes fórumon az Index egymillió darabos megbízásról hallott. Mindezt az OTP 280 millió darabos részvényállományával kell összevetni, amelynek természetesen csak kisebb része forog a hazai tőzsdén.)

A többi vezető papír közül a MOL a nap elején még pluszban tartózkodott, azonban zárásra lenyomták az árfolyamot 2,2%-os mínuszba. Az Mtelekom 1,5 százalékkal került lejjebb 1.2 milliárd forintos forgalommal. Egyedül a Richter volt képes a vezetők közül megtartani tegnapi 40 000 forintos zárószintjét. A középpapírok közül az Egis 1,8 százalékot esett 510 millió forintos forgalommal, a Borsodchem pedig 2.7 százalékot gyengült.

A kisebb papírok közül a Fotex piacán volt a legmagasabb, 300 millió forintos forgalom. A papír 3,9 százalékkal esett vissza. A Synergon 2,1 százalékos csökkenést követően 734 forinton zárt. Az IEB 7,5 százalékkal került feljebb a piaci pletykáknak köszönhetően. A Pannonplast 160 millió forintos forgalom mellett 0,5 százalékot emelkedett.

Az igazi haddelhadd

A portfolio.hu déli összefoglalója szerint a blue-chipek közül még a Mol generál érdeminek mondható, 2 milliárd forintos érdeklődést: az olajpapírok 1 százalékkal 21 100 forint fölé korrigáltak a tegnapi 7 százalékos, sokkoló zuhanás után. A gyógyszerszektorban egyelőre nem érződik újabb pánikhangulat: a Richter mindössze 0,8 százalékkal 39 700 forintig csúszott lefelé. A szektortárs Egis esetében újabb lokális mélypontot láthattunk a délelőtt során, 26 400 forintról igyekszik feljebb az árfolyam. A indexnek megfelelő mértéken esett az MTelekom kurzusa; a tegnapi nap nyertesének befektetői a piac egészét szemlélve így sem panaszkodhatnak, 867 forinton született utoljára üzlet a távközlési papírokra.

Érdekes elemzést jelentetett meg a Morgan Stanley elemzője, Graham Secker az európai piacok zajló korrekciójáról - írta a portfolio.hu. A szakértő szerint a zuhanásnak egyáltalán nincs még vége, sőt az igazi haddelhadd még csak most kezdődhet. A lokális csúcspontokhoz képest számítva eddig mintegy 10-15 százalékos esést láthattunk, ami 21 százalékig dagadhat, és egy hatalmas forgalom mellett bekövetkező pánikszerű óriás eladás jelentheti majd a fordulópontot. A megállapításokat a vélemény megalkotója a múltbéli tapasztalatokkal indokolja.

Pánikhullám

Az elemzés lényegi pontjai arra mutatnak, rá, hogy a tapasztalatok alapján egy átlagos európai piacokon végigsöprő korrekció jellemzően 54 napig tart és 21 százalékos esést hoz a megelőző lokális csúcsponthoz képest. Ezzel szemben a befektetőket jelenleg rettegésben tartó "hurrikán" még 15 napja sem tombol, a zuhanás mértéke pedig szintén nem érte még el a 15 százalékot sem. A hosszú távú elemzés azt az eredményt hozta, hogy a piacnak a fordulóponttól számítva (amit a Morgan Stanley szerint még el sem értünk) általában 309 napjába kerül, amíg új történelmi csúcsot állít be.

Graham Secker arra is rámutat, hogy a korrekciók végét rendszerint egy mindent elsöprő gyors és pánikszerű eladási hullám jelzi, amit szerinte a jelenleg még nem éltünk át. A szakértő becslései szerint még legalább 8 százalékos esés választ el egy ilyen megtisztító földrengéstől. A feltevést értékeltségi oldalról is indokolja Secker, szerinte ugyanis hiába tűnik alacsonynak a jelenlegi piaci P/E (az árfolyam/nyereség arány), a múltbéli tapasztalatok alapján a hasonló korrekciók fordulópontjain a mutató a jelenlegi szinteken is alacsonyabban járt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön