Brüsszel szerint helyes az irány

2006.06.16. 14:47
Májusban még 6,5 százalékot jósolt Brüsszel, most elkeseredtek, hogy kiderült: inkább nyolc lesz. A kiigazításnak azért örülnek.
Az Európai Bizottság első ránézésre a helyes irányba tett lépésnek tekinti a magyar kormány által a múlt hét végén bejelentett intézkedéseket, üdvözli az átláthatóságra való törekvést is, de aggasztja, hogy a legfrissebb közlések szerint a költségvetési helyzet rosszabb a vártnál - mondta Amelia Torres pénzügyi szóvivő.

Egyik sír, másik nevet

"A magyar államháztartás helyzete, úgy tűnik, hogy rosszabb, mint azt korábban, a májusi gazdasági előrejelzésben gondoltuk, amikor 6,5 százalékos hiányt jósoltunk" - kommentálta Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője Brüsszelben nyilatkozva. A kormány maga 8 százalék körülire becsüli immár az idei deficitet.

A most bejelentett intézkedések ugyanakkor a helyes irányba mutatnak a hiány megfékezésének tekintetében - tette hozzá Torres, megismételve azt a hétfői közlését is, hogy érdemben, hivatalosan a testület csak ősszel, a módosított konvergenciaprogram kézhez vétele után tudja értékelni az új lépéseket. Emlékeztetett arra, hogy a kabinetnek szeptember 1-jéig kell eljuttatnia a bizottsághoz a módosított programot, amelyet a bizottság, majd az EU-tagállamok pénzügyminiszterei is értékelnek.

Üdvözölte a szóvivő azt is, hogy a kormány nagyobb átláthatóságot igyekszik teremteni az államháztartás helyzetét illetően, benne a hiány valós mértékének elismerésével. Az államháztartás konszolidációjához bizonyosan többéves programra van szükség - szögezte le.

Az Európai Bizottság idáig már több ízben figyelmeztette Magyarországot, hogy államháztartási deficitje túl magas, ráadásul a saját konvergenciaprogramjában szereplő célokat sem tudja betartani. Emiatt Brüsszel úgy értékelte, hogy veszélyben van a 2010-es euróbevezetés lehetősége. A megvalósítás biztosabbá tétele érdekében kérte a testület - és annak nyomán a tagországok - azt, hogy Budapest módosítson programján.  • Bérelnék
  • Bankszámla