Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Holland csirkét eszünk

2006.04.13. 07:36
Heti több kamionnyi olcsó holland csirketerméket hoz be az országba a CBA, még jobban lenyomva az egyébként is csökkenő hazai baromfiárakat – állítja az ágazati szereplőket tömörítő Baromfi Terméktanács (BT).

Takács László igazgató elmondta: a BT kifogásolja, hogy a magát magyar üzletláncként reklámozó bolthálózat is „importál” külföldi baromfitermékeket. Március végén a cég vezetői még azt közölték, kizárólag magyar eredetű előhűtött és fagyasztott baromfit forgalmaznak üzleteikben – hangsúlyozza a baromfis szervezet.

A szervezet dühös

A szervezet legalább 10-13 – elsősorban Nógrád és Heves megyében található – CBA-boltról tud, amely importcsirkét árul. Szakértők érthetetlennek tartják az üzlethálózat magatartását, mivel a hazai baromfipiacot (is) fokozódó túltermelés jellemzi a madárinfluenza H5N1-es, speciális körülmények között emberre is veszélyes változatának januári megjelenése miatt.

Neubauer Katalin, a CBA kereskedelmi vezérigazgatója nem válaszolt a kérdésekre. Ágazati információk szerint a holland behozatalt az magyarázhatja, hogy a kereskedelmi lánc a külföldi termékeket kilónként 279 forintért értékesíti, és ez 10-15 forinttal olcsóbb a nyomottnak tartott hazai áraknál is.

Január óta a baromfiforgalom és az ipari átadási átlagár egyaránt 15-20 százalékkal csökkent, az ágazati bevételkiesés pedig elérte az ötmilliárd forintot.