Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Magánvagyonukkal felelnek a cégvezetők

2005.08.03. 09:36
Ha a bíróság megállapítja a cégvezetők felelősségét, magánvagyonukkal is helyt kell állniuk a hitelezői követelésekért.
Ismét változás előtt áll a csődtörvény. Legutóbb a közelmúltban, a fantomcégek elleni eredményesebb fellépés miatt módosult. A megváltozott jogszabály így már rögzíti a vagyoni hányadát rosszhiszeműen átruházó tulajdonos korlátlan felelősségét, és az ősz folyamán várhatóan újabb felelősségi szabállyal bővül. Azokra a cégvezetőkre terjed ki majd, akik jóllehet tudták, hogy elkerülhetetlen a felszámolás, mégis tovább működtették a céget. Amennyiben a bíróság megállapítja felelősségüket, magánvagyonukkal is helyt kell állniuk a hitelezői követelésekért. A kormány elé az ősszel kerülő tervezet - az Igazságügyi Minisztérium szándékai szerint - a legfontosabb hitelezővédelmi követelményeket tartja szem előtt. Igyekszik úgymond elébe menni a majdani fizetésképtelenségi törvénynek, mivel a szakemberek fontosnak tartják, hogy annak néhány eleme mielőbb érvényesüljön.

Az egyik sokat vitatott kérdés a zálogjogosult pozíciója; a módosítás valódi garanciát kíván nyújtani számára. Az igazságügyi tárca úgy erősítené a zálogjogosulti jogosítványokat, hogy az érdekelt - bizonyos pontosan meghatározott költségek levonása után - lehetőleg teljes kielégítést kapjon, ha értékesítik a zálogtárgyat.

A jogszabály előkészítői megfontolandónak tartják a felszámolók díjazására és jogállására vonatkozó rendelkezések korszerűsítését. A felszámolók régi igénye a munkájukkal arányos fizetség biztosítása. Ugyanakkor tevékenységük jelentőségére, felelősségükre figyelemmel az igazságügyi tárca indokoltnak tartja annak felülvizsgálatát, hogy elegendőek, megfelelőek-e az idevágó működési, összeférhetetlenségi szabályok. A felszámolók feletti felügyeletet jelenleg a pénzügyi tárca gyakorolja. Az igazságügyi szakemberek azonban felvetik egy professzionista, kifejezetten a felszámolói felügyeletre szakosodott hatóság létrehozatalának lehetőségét is.