Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magánvagyonukkal felelnek a cégvezetők

2005.08.03. 09:36
Ha a bíróság megállapítja a cégvezetők felelősségét, magánvagyonukkal is helyt kell állniuk a hitelezői követelésekért.
Ismét változás előtt áll a csődtörvény. Legutóbb a közelmúltban, a fantomcégek elleni eredményesebb fellépés miatt módosult. A megváltozott jogszabály így már rögzíti a vagyoni hányadát rosszhiszeműen átruházó tulajdonos korlátlan felelősségét, és az ősz folyamán várhatóan újabb felelősségi szabállyal bővül. Azokra a cégvezetőkre terjed ki majd, akik jóllehet tudták, hogy elkerülhetetlen a felszámolás, mégis tovább működtették a céget. Amennyiben a bíróság megállapítja felelősségüket, magánvagyonukkal is helyt kell állniuk a hitelezői követelésekért. A kormány elé az ősszel kerülő tervezet - az Igazságügyi Minisztérium szándékai szerint - a legfontosabb hitelezővédelmi követelményeket tartja szem előtt. Igyekszik úgymond elébe menni a majdani fizetésképtelenségi törvénynek, mivel a szakemberek fontosnak tartják, hogy annak néhány eleme mielőbb érvényesüljön.

Az egyik sokat vitatott kérdés a zálogjogosult pozíciója; a módosítás valódi garanciát kíván nyújtani számára. Az igazságügyi tárca úgy erősítené a zálogjogosulti jogosítványokat, hogy az érdekelt - bizonyos pontosan meghatározott költségek levonása után - lehetőleg teljes kielégítést kapjon, ha értékesítik a zálogtárgyat.

A jogszabály előkészítői megfontolandónak tartják a felszámolók díjazására és jogállására vonatkozó rendelkezések korszerűsítését. A felszámolók régi igénye a munkájukkal arányos fizetség biztosítása. Ugyanakkor tevékenységük jelentőségére, felelősségükre figyelemmel az igazságügyi tárca indokoltnak tartja annak felülvizsgálatát, hogy elegendőek, megfelelőek-e az idevágó működési, összeférhetetlenségi szabályok. A felszámolók feletti felügyeletet jelenleg a pénzügyi tárca gyakorolja. Az igazságügyi szakemberek azonban felvetik egy professzionista, kifejezetten a felszámolói felügyeletre szakosodott hatóság létrehozatalának lehetőségét is.