Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Befellegzett a fantomcégeknek?

2006.07.05. 08:25
Tovább nő a vezető tisztségviselők felelőssége, a Btk. pedig bünteti majd a cég fantomizálását. Büntetőjogi felelőssége lesz a könyvvizsgálónak is, ha valótlan mérleget záradékol. Az igazságügyi és rendészeti tárca készülő törvényjavaslatairól Gadó Gábor szakállamtitkár tájékoztatta a Világgazdaságot.

A minisztériumi elképzelések szerint a társasági törvény szerint a kft. általános törzstőkeminimuma a mai hárommillióról ezer forintra csökkenne, gyakorlatilag névlegessé válna. Nőnének viszont a vezető tisztségviselővel szemben támasztott gondossági követelmények: kötelező lesz az úgynevezett a fizetőképességi nyilatkozat.

Az ügyvezető nem osztogathat nagyvonalúan, következmények nélkül. Minden esetben, amikor akár osztalék, akár más jogcímen kifizetést teljesít a tagoknak, nyilatkoznia kell, hogy intézkedése megfelel a számviteli törvénynek és nem fenyegeti a cég likviditását.

Felmérés az érdekképviseleteknél
A minisztérium a vállalkozói-munkaadói érdek-képviseleti szervek körében végzett felmérés alapján alakította ki a szabályozás irányait. A megkeresettek különösen fontosnak tartották a cégvezetői felelősség továbbvitelét, a jogügyletekhez fűződő garanciák erősítését, és a gazdasági bűncselekmények módosítását. Felhívták a figyelmet olyan nélkülözhető bürokratikus terhekre, mint például a törvényi törzstőkeminimum megkövetelése vagy a társasági szerződésben bizonyos adatok feltüntetése a tagokról.

Ha azonban a kft. csődbe jut, úgy vélelmezni kell, hogy a vezető tisztségviselő rosszhiszeműen járt el, amikor a fizetésképtelenség bekövetkeztekor nem hívta össze haladéktalanul a taggyűlést – ez egyébként ma is kötelessége –, illetve nem tett fizetőképes nyilatkozatot, vagy tett, de az nem felelt meg a valóságnak. A szakállamtitkár utalt arra: ez a megoldás számos országban érvényesül, és sokkal hatékonyabb, mint az alapításkori törzstőkeminimumot megkövetelő, formálisnak mondható szabály, amelyet Franciaországban éppúgy eltöröltek már, mint Angliában vagy Japánban.

A fantomcégek már az alapításkor kiszűrhetők, a gyanús tranzakciók megakadályozhatók lesznek egy új, a hitelezővédelmet szolgáló törvényjavaslattal, amely előírja, hogy társaságalapításnál, üzletrész-átruházásnál az ügyvéd, közjegyző – a közhiteles nyilvántartásokból – hozzájuthasson az alapítókkal, illetve a tulajdonosokkal kapcsolatos legfontosabb információkhoz. Az adatok alapján – indokolt esetben – meg kell tagadnia a szerződések ellenjegyzését.

Bővül a Btk.-ban a gazdasági bűncselekmények köre, illetve megújul több régi szabályozás. Így büntetőjogi felelősséggel is tartozik majd az, aki fantomizálja, eltünteti a céget, lehetetlenné teszi akár a székhely, akár a vezető tisztségviselő kilétének megállapítását, és ezáltal megingatja a közhiteles cégnyilvántartásba vetett hitet. Büntetőjogi felelősség terhelheti a könyvvizsgálót is, ha szándékosan hamisan záradékolja az éves beszámolót.

Újra szabályoznák a csődbüntettet, és pontosítanák többek között a saját tőke védelmére vonatkozó rendelkezéseket – mondta Gadó Gábor. A törvényjavaslatok az ősszel kerülhetnek a kormány elé.