Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Milliárdos vagy alig másfél milliós a Celladam-vagyon?

2005.02.03. 08:19
Egyelőre úgy tűnik, a semminél alig-alig, csupán 1,6 millió forinttal több vagyona van a Kovács Ádám nevével fémjelzett, felszámolás alatt álló Celladam Rt.-nek, ám ha az üzletember várakozásai megalapozottnak bizonyulnak, akkor még milliárdok is befolyhatnak.
A helyzet meglehetősen furcsa, hiszen a felszámolás alatt lévő Celladam Műszer és Alapanyaggyártó Rt. jelenleg egy, a tulajdonos Kovács Ádám szerint csaknem hatmilliárd forintot érő hatóanyagcsomaggal rendelkezik, ám a felszámoló Budapest Investment Rt. csupán egyetlen Mercedes kisáruszállító teherautót tudott meghirdetni eladásra a napokban megjelent nyilvános pályázaton. Erre egyébként február 14-én 13 óráig lehet ajánlatot benyújtani. A jármű értéke mindössze 1,6 millió forint, ami a hitelezőket aligha elégíti ki, hiszen 4,5 milliárd forintnyi követelést jelentettek be.

Államtitok a vagyon

Kovács Ádám - a Népszabadság információi szerint - azért csupán a teherautót bocsátotta a felszámoló rendelkezésére, mert állítása szerint a másik vagyonelem, a hatóanyag összetétele államtitok. Az erről szóló dokumentumot még a Demján Sándor vezette Magyar Hitel Bank állíttatta ki. Így a vállalkozó csak akkor adja át a felszámolónak a hatóanyagot, ha a bíróság úgy dönt, hogy a felszámoló alkalmas az államtitok megőrzésére - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Bana Károlyné felszámolóbiztos. Hogy a bírói döntés mikorra várható, azt még csak megbecsülni sem tudta Bana Károlyné. Ha azonban megszületik, természetesen átveszik a hatóanyagot és megpróbálják értékesíteni. Kovács Ádám ennek értékét évekkel ezelőtt 10 milliárd forintban határoztatta meg, s ez is került a társaság könyveibe. Azóta jelentősen csökkent az anyag értéke, jelenleg 5,788 milliárd forinton van számon tartva - mondta Bana -, de kétséges, hogy valaki ennyit is fizetne érte.

Erre utal az is, hogy amikor a Celladam támogatást ígért a Ferencvárosnak, s ennek fejében a cég 300 millió forintos részvénycsomagját ajánlotta föl, az egyesület nemet mondott a Kovács által gálánsnak tartott ajánlatra.

Az Apeh segíthet?

Mindezek mellett a vállalatnak van még egy másik, igaz, csak halovány esélye arra, hogy pénzhez jusson. A Celladam ugyanis ötmilliárd forintnyi áfát követel az APEH-től. Ezzel kapcsolatban a felszámolóbiztos lapunkat úgy tájékoztatta, hogy valóban van egy peres eljárás a felek között, ám már született jogerős döntés, s abban a bíróság adóhivatalnak adott igazat. Az ügy immár a Legfelsőbb Bíróság előtt van, ahol a Celladam felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, s most ebben bízik.

Kovács Ádám meglehetősen nehéz sorsú, elhíresült vállalata ellen egyébként még 2001-ben indítottak felszámolást. Az eljárást elindító Civis-Vital Kft.-be a Celladam a hatóanyagával szállt be, ám Kovács azt állította, hogy annak biztonságos átvételét, őrzését a társaság nem tudja garantálni - írta a Népszabadság. Így az átadás-átvétel nem történt meg. Ennek következményeként azonban a Celladamot kizárták. Ekkorra azonban Kovács már aláírt egy hitelígérvényt, amelyet a fejlemények miatt nem teljesített, ám a Civis-Vital követelte az összeget. A vita végül a Celladam felszámolásának elindításába torkollott.