Alfréd
-3 °C
3 °C

Új ruhát kapnak a cigisdobozok

2003.05.28. 12:32
A közeljövőben elkészül az a közös miniszteri rendelet, amely a dohánytermékek gyártását, forgalmazását és ellenőrzését szabályozza. A Népszabadság értesülései szerint az egészségügyi, a gazdasági és a földművelésügyi miniszter által jegyzett jogszabály révén az uniós irányelveknek megfelelő lesz a magyar szabályozás is. Egyelőre úgy tűnik, az EU-csatlakozás után nem zár be hazai dohánygyár.
A napilap információi szerint a dohánytermékek gyártására, kiszerelésére és árusítására vonatkozó rendelet hatására szembetűnő változásokat tapasztalnak majd a dohányterméke vásárlók. A jogszabály hatálybalépését követően teljesen megváltozik a cigarettafélék csomagolása. A tervezet szerint a dobozokon a mostaninál láthatóbbak, hangsúlyosabbak lesznek majd a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető feliratok.

'A dohányosok korábban halnak'

A doboz egyik oldalának harminc százalékán vastag fekete keretben 'A dohányzás súlyosan károsítja az egészséget' feliratnak, míg másik oldalának negyven százalékán a tizennégy lehetséges figyelmeztető felirat egyikének kell szerepelnie. A választható figyelmeztetések között a Népszabadság szerint szerepel 'A dohányosok korábban halnak', 'A dohányzás halálos tüdőrákot okozhat' vagy 'A terhes nők dohányzása károsítja a magzat egészségét' lehetőség is.

A cigarettásdoboz egyik keskeny oldalának tíz százalékát annak a feliratnak kell elfoglalnia, amely a füstölnivaló kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmáról tájékoztatja a fogyasztókat. A rendelet meghatározza azt is, hogy a Magyarországon forgalmazott cigarettafélék szálanként legfeljebb tíz milligramm kátrányt, egy milligramm nikotint és tíz milligramm szén-monoxidot tartalmazhatnak. Ha a rendelet megjelenik, a dobozon nem szerepelhet olyan szöveg vagy jelzés, amely arra utal, hogy az abban lévő dohánytermék más, hasonló cikknél kevésbé ártalmas.

Még nem tudni, mikortól kell átcsomagolni

Mivel a rendelet még egyeztetés alatt áll, bizonytalan, mikortól lépnek életbe a fenti rendelkezések. A Népszabadság úgy értesült, hogy május közepén még arról volt szó: a régi csomagolású cigarettafélék 2004. április 30-ig kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

Az EU-csatlakozás változást hozhat a magyarországi dohánygyárak működésében is. Miután hazánk jövő májustól az egységes európai piac részévé válik, nem biztos, hogy az összes hazai dohánygyárra szükség lesz. Magyarországon három multinacionális cégnek van dohánygyára. Egerben a Philip Morris, Pécsen a British American Tobacco (BAT), Debrecenben pedig a Reemtsma működtet üzemet. Rajtuk kívül Sátoraljaújhelyen a magyar kézben lévő V. Tabak állít elő cigarettát.

A három multi közül kettőnek van a közelben dohánygyára: a Philip Morrisnak Csehországban és a Reemtsmának Szlovákiában. A BAT-nak ennél lényegesen messzebbről, például Németországból kellene ideszállítania a cigarettát.

Egyelőre nem készülnek gyárbezárásra

Bár az ágazatban számítanak az esetleges termeléscsökkentésre vagy üzembezárásra, a gyártás átszervezéséről szóló híreket a napilap kérdésére valamennyi érintett határozottan cáfolta. Lábody László, a BAT igazgatója szerint nem tervezik a pécsi gyár bezárását, mivel tavaly milliárdos beruházással bővítették az ottani gyártókapacitást, így az üzem még hatékonyabbá és versenyképesebbé vált.

Hasonlóan érvelt Komoróczky István, a Reemtsma szóvivője is. Mint elmondta, 2001 decemberében hárommilliárd forintot költöttek filterüzemük létrehozására, amelyre a magyar kormány tízéves adómentességet is adott a társaságnak. A gyárbezárásról szóló híreket alaptalannak minősítette Tar Ágnes, a Philip Morris szóvivője is. Mint elmondta, egyik megújuló cigarettamárkájuk fejlesztésére májusig 12 millió dollárt fektettek új gyártógépekbe, így még a gondolata sem vetődött fel annak, hogy az egri gyárat bezárnák.