Szilárda
-4 °C
2 °C

Drasztikusan emelkedhet majd a cigi ára

2004.07.14. 07:19
Egy-két évre zsúfolhatja be a dohány jövedéki adójának elkerülhetetlen, 30-40 százalékos emelését a PM. A tárca megállapodott a Magyar Dohányipari Szövetséggel, hogy jövőre nem emeli a cigaretta jövedéki adóját.
Jövőre nem emelkedik a dohány jövedéki adója a Magyar Dohányipari Szövetség és a Pénzügyminisztérium között létrejött egyezség értelmében, pedig egyes számítások szerint az EU minimumszintje eléréséig, 2009-ig még 30-40 százalékos adóemelést kell végrehajtani. Az ágazat a mind nagyobb teret nyerő illegális forgalom miatt fordult a pénzügyi tárcához, egyes becslések szerint két év alatt 18-20 milliárd szálról 15 milliárdra csökkent az adózott termékek forgalma, miközben az illegális piac 5 milliárd darabosra bővült.

A pénzügyi tárca az EU által meghatározott minimumszintek teljesítésére évenkénti, egyenletes ütemben végrehajtott adóemelési lépéseket tervez - jelezte a Napi Gazdaságnak a PM. Szakértők szerint ugyanakkor később sem biztos az adóteher növekedése, kérdés például, hogy 2006-ban, a választási évben mekkora adóemelésre vállalkozik a kormány: ezek alapján valójában három évre szűkül le a felzárkózás időszaka.

Infláció, ár, önmegtartóztatás

Újabb problémát vet fel, hogy az euró 2010-re kalibrált bevezetéséhez két évvel korábban, tehát 2008-ban kellene teljesíteni a makrokövetelményeket: elemzők szerint az államháztartás szempontjából jól jönne a növekvő jövedéki adóbevétel, az infláció leszorítása ugyanakkor más eszközöket, például a fogyasztáshoz kapcsolt adók moderált emelését kívánja meg. Így a dohánytermékek drágulása később drasztikusan következhet be.

Sokáig elérhetetlennek tűnt az uniós elvárások közül az, amelyik a kiskereskedelmi árra vetítve 57 százalékban állapította meg a minimális jövedéki adószintet. Idén már az ár 58,3 százalékát teszi ki az adó - erről a PM tájékoztatta a Napi Gazdaságot. Ehhez azonban az év eleji 35 százalékos adóemelésen túl szükség volt az iparág önmegtartóztatására, vagyis a legnépszerűbb cigarettamárkák árainak mérsékelt emelésére, a vetítési alap ugyanis csak így tudott alacsony maradni. Amennyiben jövőre nem lesz jövedékiadó-emelés - a PM legalábbis nem kezdeményez és nem támogat ilyen indítványt - a forgalmazóktól függ, hogy az uniós szint alá kerül-e az adó mértéke. Ebből is kiderül, hogy 2009-ig bajosan lehet előre jelezni az adóemelés ütemezését, ez függ ugyanis az inflációtól, a nettó ártól is.

A jövedéki adót nemcsak a kiskereskedelmi ár szerint, hanem szálanként is meghatározzák. Eszerint 1000 darab cigaretta után legalább 64 eurót kell fizetni, jelenleg Magyarországon 41,9 eurót rónak le az adózók. A két adómérték együttesen adja a piaci megfigyelők szerint meglévő 30-40 százalékos elmaradást, amit az évtized végéig kell behozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!