Ágnes
-5 °C
2 °C

Nyilvántartják a behozott cigarettamennyiséget

2004.09.13. 17:17
Évente csak kétezer szál cigaretta hozható be az országba nem uniós országból. A vámosok nyilvántartják a behozott menniységet, így határátlépésnél két doboz cigaretta után már vámáru-nyilatkozatot kell kitölteni.
A vámhatóság szeptember 20-ától fokozottan ellenőrzi a harmadik országból érkező magán dohányimportot; cigarettából személyenként évente összesen legfeljebb kétezer szál hozható be vámmentesen - mondta Nagy János országos vámparancsnok sajtótájékoztatón.

Ezentúl két doboz cigaretta behozatala után már vámáru-nyilatkozatot kell kiállítani, mert csak így állapítható meg, hogy a magánszemély túllépte-e a naptári évre vonatkozó mennyiséget. Mózs Elek, a VPOP jövedéki igazgatója közölte: a magán dohányimport fokozott ellenőrzését az indokolta, hogy teljesüljön az idei évre dohánytermékek után tervezett 190 milliárd forint jövedéki adóbevétel. Az első nyolc hónapban az időarányostól tízmilliárd forinttal elmaradt a bevétel.

Szigorúbb ellenőrzés

A vámparancsnok elmondta, a nem kereskedelmi jellegű dohányimport legfeljebb 175 euró értékű (mintegy 45 000 forint) nem rendszeresen ismétlődő és kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből állhat. A 175 euró értékhatáron belül dohánytermékekből 200 darab cigaretta vagy 100 darab szivarka vagy 50 darab szivar, vagy 250 gramm cigaretta-, illetve pipadohány, vagy a fenti termékekből vegyesen összeállított arányos mennyiség hozható be egy alkalommal vámmentesen. A vámmentes kedvezmény kizárólag a 17. életévét betöltött személy részére adható.

Utalt arra, hogy ez az életkori határ uniós szabály és ettől eltér a vámtörvény, amely a kiskereskedelmi forgalomban kiszolgálható életkori határt 18 évben határozza meg. Nagy János kifejtette: szeptember 20-ától a vámhivatalok vizsgálják a vámmentes behozatal alkalmi jellegét, valamint a személyes vagy családi szükséglet megalapozottságát. Amennyiben az árubehozatal során a vámmentesség jogszerű igénybevételével kapcsolatban kétség merül fel, a vámhivatal írásbeli árunyilatkozat megtételét követelheti meg. Ha a vámmentességet hamis adatok és/vagy valótlan nyilatkozat adásával veszik igénybe, vagy a vámmentesen vámkezelt árukat értékesítik, úgy a vámhivatal szabálysértési, illetve értékhatártól függően büntetőeljárást indíthat.

A visszaélésre gyanút adó esetekben a vámhivatalok utólagos ellenőrzéseket hajtanak végre az árut behozó magánszemélyek lakhelyén. A vámmentesen behozott áruk illegális kereskedelme ellen a vám-, illetve az adóhatóság közösen lép fel. Nagy János emlékeztetett arra, hogy az illegális cigaretta-behozatal visszaszorítása érdekében ez év áprilisában létrehozott Tabac mobilcsoportok négy és fél hónapos működésük alatt mintegy 1100 esetben több mint 90 ezer karton cigarettát foglaltak le összesen 300 millió forint értékben.

A vámmentesen behozható kétezer száll 350 forint/dobozos átlagos árak mellett mintegy 35.000 forintot tesz ki. Amennyiben e feletti mennyiséget hoz be harmadik országból egy magánszemély, akkor erre 56 százalékos vámot, mintegy 18 ezer forintot, további 13 ezer forint jövedéki adót és 25 százalékos általános forgalmi adót kell megfizetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!