Sára, Márió
2 °C
6 °C

Felszámolja magyar cégét a Salamander

2003.10.16. 08:36
Nem volt vevő a Yellomiles márka hazai gyártására, ezért immár végleges döntés született arról, hogy bezárja bonyhádi üzemét és végelszámolással megszünteti magyar cégét a német Salamander AG. A Sabona Kft.-től több mint 300 dolgozó kénytelen távozni.
A hét elején több mint 300 dolgozónak mondtak fel a német Salamander AG magyar cégénél - erősítették meg a Napi Gazdaság információit a Sabona Kft.-nél és a megyei munkaügyi központban is. A döntés hátterében az áll, hogy a Salamander megpróbálta eladni a prémiumterméknek számító Yellomiles márka hazai gyártását, ám ez több hónapi próbálkozás után sem sikerült.

A Sabonánál közölték, hogy a téli kollekciót még elkészítik, ezt követően azonban - vélhetően decembertől - a társaság végelszámolással megszűnik. A megyei munkaügyi központban elmondták, a bejelentést követően a Salamanderrel, illetve a Sabonával tárgyalások kezdődtek a dolgozók jövőjéről, ám a jelenlegi helyzetben a többség újra munkába állítására nem sok esély van.

Sorban az ötödik üzemet zárják be

A Salamander idén januárban jelentette be, hogy a folyamatosan csökkenő kereslet és a növekvő termelési költségek miatt, a sorrendben ötödik, 860 dolgozót foglalkoztató, több évtizede működő, s 1980 óta kizárólag nekik dolgozó bonyhádi üzemet is bezárja, miután azt egyben és működőképes állapotban nem sikerült eladnia. Ekkor arról is határoztak, hogy a hazai termelést, illetve a fejlesztő részleget az időközben értékesített martfűi gyárba telepítik.

Néhány héttel később azonban a koncepció módosult, s Bonyhádon "csak" 560 dolgozónak mondtak fel, s a Yellomiles márkát gyártó több mint 300 fős üzemrészt - működőképes állapotban - megpróbálták értékesíteni. A keresletcsökkenés miatt a Salamander magyar cége már 2001-ben és 2002-ben is a termelés visszafogására kényszerült. Előbb györei és mecseknádasdi, tavaly pedig paksi és szekszárdi üzemüket zárták be.

Az elmúlt időszakban közel ezer dolgozójától vált meg a tavaly már csupán 1 millió pár cipőt előállító és 2,3 milliárd forint nettó árbevételt elérő csoport.