Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Duplázná itteni gyárai számát a Continental

2004.04.28. 08:31
Legalább 20 milliárd forintnyi további beruházásra készül Magyarországon a következő években a német Continental AG. Hazai versenytársa, a Phoenix megvásárlása révén megkétszereződne az itteni Continental-gyárak száma.
A következő öt évben legalább 20 milliárd forint értékű technológiai beruházást hajt végre Magyarországon a Continental AG - tájékoztatta a Világgazdaságot Horváth Gábor, a Continental Temic Hungary Kft. ügyvezetője, egyben a Continental Automotive System magyarországi képviselője. A három magyarországi leányvállalat egy alkalmazottra jutó árbevétele a 2000. évi 100 ezer euróról mára több mint 150 ezerre nőtt az eddigi termelés-korszerűsítés révén.

A hannoveri autóipari óriásnak a Continental Hungaria gumiabroncs-kereskedő cég mellett három leányvállalata van hazánkban: a veszprémi Continental Teves Kft., a budapesti Continental Temic és a tömlőket gyártó váci ContiTech Hungaria. A három telephelyen új gépsorok telepítése, további automatizálás várható, miután a gépsorok tervezési, telepítési, karbantartási költsége alacsonyabb, mint Nyugaton.

Itt készül a perdületszenzor

A ContiTech fokozott mértékben helyezi át tevékenységét alacsony bérköltségű országokba az autógyártók által diktált árverseny miatt. Magyarországon nemrég kezdődött meg a gépkocsik menetstabilizátorához szükséges perdületszenzor sorozatgyártása, amely kizárólag itt készül a konszernnek. Ez ad alapot az árbevétel komoly növekedésére - mutatott rá Horváth Gábor. A perdületszenzorhoz az elektronikai szabályozóegység az 1100 fős fővárosi üzemben készül, a végszerelés a 900 fős veszprémi üzemben történik. A vevők - a legnagyobb európai és ázsiai autómárkák - jelzései alapján a két gyár kapacitáskihasználtsága 2008-ig teljes lesz, és további dinamikus fejlődés várható.

Mindehhez az elmúlt évben összesen 3,4 milliárd forint értékű beruházással teremtették meg a feltételeket a két gyárban. A termelés automatizálása megköveteli a munkások továbbképzését, illetve a spontán fluktuáció révén megüresedett helyeket képzettebb munkatársakkal pótolják.

A 470 fős váci ContiTechnél új, 2,3 millió forintba kerülő vulkanizálótechnológiát honosítanak meg. A hűtő-, fűtő- és üzemanyagtömlők mellett autóipari klímaberendezések vezetékeit gyártó cég júliusban kezdi meg a szervokormányhoz tartozó vezetékek gyártását, a beruházás 72 millió forintba kerül.

Felvásárol

A Continental AG bejelentette, hogy vételi ajánlatot tett nagy hazai versenytársa, a hamburgi Phoenix AG teljes részvényállományára, miután annak 37 százaléka megvásárlására márciusban szándéknyilatkozatot tett. Ha az akvizíció sikerül, s az EU versenyhivatala is engedélyezi, a Continental Magyarországon is több telephelyhez jut.

A Phoenix AG Magyarországon a makói Gumiművek Phoenix Hungária Kft. megalakításával jelent meg 1995-ben. A következő évben megvásárolta az egykori Taurus nem gumiabroncsgyártó vállalatait, a nyíregyházi Taurus Pálmát és a szegedi Taurus Emergét. Ez utóbbi kettévált. A mai Phoenix Rubber Industrial Kft. ipari tömlőket gyárt, egyebek mellett fúrótornyokhoz. míg a Conveyor Belt Systems Phoenix Kft. hevedereket és gumilemezeket állít elő. A nyíregyházi Phoenix Airspring Technology Kft. légrugót gyárt. A magyar alkalmazottak száma eléri az 1500-at.

Az autóhűtővíz-, fűtő- és szervotömlőt gyártó Gumiművek Phoenix Hungária Kft. tavaly nyolcszázmillió forintos beruházássorozatot hajtott végre, ebből többek között új, 4 ezer négyzetméteres logisztikai központ épült. A készre szerelt csőidomokat korábban az anyacég hamburgi logisztikai központjába szállították, s onnan küldték tovább a megrendelő nyugat-európai autógyáraknak.

Szeptember elsejétől azonban az Audi, októbertől a BMW, januártól a Volkswagen és a Porsche, júniustól pedig a DaimlerChrysler is közvetlenül az alföldi városból kapja az alkatrészeket - mondta el lapunknak Majoros László ügyvezető igazgató. Tavaly a mintegy 80 millió forintos pótlólagos beruházásból épült új vulkanizálókazán révén 15 százalékkal nőtt a csőidomgyártó kapacitás, és decemberre elkészült a 130 millió forintos szennyvíztisztító berendezés is. Ez utóbbihoz a helyi önkormányzat ajánlásával 20 millió forintos állami támogatást is kapott a 650 fős cég.