Csepi Lajos az Index.hu Rt. új vezérigazgatója

2001.07.12. 10:31
Július 15-től Csepi Lajos az Index.hu Rt. vezérigazgatója. Az 51 éves közgazdász, menedzser a Fotex Rt. vezérigazgatói székét hagyta ott az Index hasonló posztjáért. Döntésének okairól, terveiről kérdeztük Csepi Lajost, aki pályája során volt már az Állami Vagyonkezelő Ügynökség és az ABN-AMRO befektetési bankjának ügyvezető igazgatója, továbbá az OTP Lakástakarék-pénztár elnök-vezérigazgatója.
Miért döntött úgy, hogy otthagyja a Fotexet az Indexért?

Az internettel többféle kapcsolatban voltam már, egyfelől laikus felhasználóként, másfelől, mint áttételes közreműködő egy olyan e-commerce cég kialakításában, amely komoly reményeket táplál az internetes kereskedelem jövőjével kapcsolatban. Úgy ítéltem meg, hogy ez a jövő iparága, elképesztően nagy növekedési lehetőségeket látok ezen a területen. Míg a hagyományos kereskedelmi, ipari, szolgáltatási piacok, ha nem is telítettek, de rendkívül komoly a verseny, ezen a területen az elkövetkező jónéhány évben rendkívül dinamikus piacbővülés várható. Ebből következően az itt működő szervezetek számára komoly növekedési esély rajzolódik ki.

Azt hiszem, hogy az internet előbb-utóbb életformává válik. Némileg furcsa a hasonlat, de leginkább az ásványvízfogyasztáshoz tudnám hasonlítani: az emberek felismerték az egészséges életmód fontosságát, és ennek jegyében egyre több ásványvizet isznak. Ugyanígy fel fogják ismerni, hogy az internet a tájékozódásnak, az információszerzésnek olyan gyors, kényelmes és nagyon hasznos módja, amit célszerű tömegesen igénybe venni, ezzel piaci lehetőségeket teremtve a területen működő vállalatok számára.

Az internetes vállalatok fényes jövőképének némileg ellentmond az Egyesült Államok technológiai piacán tapasztalható lassulás, a részvényárfolyamok csökkenése, a csődök és az elbocsátások.

Az amerikai folyamatok törvényszerűek voltak, hiszen pontosan az a felismerés vezette a kockázati tőkét, a vállalkozókat az internetes üzletágba történő, nagy volumenű befektetéseknél, hogy ez a jövő iparága. Ők is úgy ítélték meg, hogy itt komoly fellendülés lesz, és ennek az eredményeképpen váltak ezek a vállalkozások működő cégekké. Mivel ez a folyamat túlfutott az ésszerű mértékén, törvényszerű volt az a visszaesés, amit az amerikai dotkom-piac mutatott. A folyamatban persze közrejátszott az amerikai gazdaság egészének lassulása is, hogy aztán ez a technológiai visszaesés oka vagy következménye volt, azon lehetne vitatkozni. Azt gondolom ugyanakkor, hogy ezek a folyamatok nem változtatnak azon a tényen, hogy az internetnek és az internetes szolgáltatásoknak komoly jövője van.

Az amerikai történések nyilvánvalóan végiggyűrűznek az egész világgazdaságon, és hatással vannak Magyarországra is. Itthon is tapasztalható volt bizonyos lassulás, bár jóval mérsékeltebben, mint az amerikai piacon, és itt is átmeneti jellegű jelenségről beszélhetünk. A magyarországi piac a konszolidáció időszakát éli, szerintem a sikeres vállalatok könnyen vészelik át a nehezebb időket.

Miért éppen most vállalta el egy magyar dotkom-cég vezetését?

Pontosan akkor érdemes valamibe beszállni, ha a növekedési hullám elején van, mert itt a legvalószínűbb, hogy az emelkedő szakasz komolyabb növekedési lehetőséget hoz. A váltást persze az is indokolta, hogy a Fotexben egy rendkívül autokratikus és kompetens meghatározó tulajdonos van, aki mellett a menedzseri szerepkör meglehetősen korlátozott. Azt remélem, hogy az Indexnél szélesebb körű lehetőségeim lesznek, önállóbban dolgozhatok, és a munkám eredményét is közvetlenebbül tudom értékelni, mint a Fotexnél.

Tulajdonrészt is szerzett az Indexben?

Kaptam egy menedzsment-opciót, tehát egy olyan lehetőséget, ha a cég piaci értékét, a részvényeinek az árát sikerül érdemben növelnem, akkor ebből az értéknövekedésből én is részesülni fogok. Ez egy komoly esély, jelentős lehetőség, és arra sarkall, hogy mindent megtegyek azért, hogy az Index piaci értéke növekedjen.

A Fotexnél is volt ilyen konstrukció?

A Fotex néhány társaságánál működik hasonló konstrukció, a Fotexnél nem.

A vállalat vezetői már többször jelezték, hogy tőzsdére szándékozzák vinni a céget. Hogyan alakulnak a tervek a mostani helyzetben? Mikorra várható a bevezetés?

A magyar tőzsde jelenlegi állapota bármilyen vállalat számára kétségessé tenné a tőzsdei bevezetés sikerességét, ez megintcsak olyan átmeneti helyzet, mint az amerikai dotkom-probléma. A tőzsde fontos eleme lehet a tőkebevonás, a vállalatfejlesztés folyamatainak, így hosszú távon az Index számára is követendő stratégia lehet, ám hogy mikor kerülhetne a tőzsdei bevezetésre sor, azzal kapcsolatban nem szeretnék becslésekbe bocsátkozni. Egyetértek az Index alapítóival abban, hogy a tőzsde nem cél, hanem eszköz a növekedéshez, és csupán akkor szabad élni vele, ha kedvező feltételeket kínál. Ma nem ez a helyzet.

Most, hogy átveszi a vállalat vezetését, milyen tervei vannak? Min akar változtatni?

Az érdemi döntésekhez a jelenleginél jóval több információra van szükségem. Erre néhány hetes munka után, ha ismét megkérdez valaki, szívesen válaszolok. Az Index alapvető értéke a médiatevékenysége, valamint márkanevének ismertsége, tehát az, hogy olyasvalamit alkot, amit több százezren, akár napi egymillióan érdemesnek tartanak megnézni. A legfontosabb feladat az, hogy ennek a tevékenységnek a működési és feltételrendszerét a lehetséges mértékben javítsuk. Ha ez biztosított, akkor ebből következhet minden más.

Csepi Lajos
Csepi Lajos 1950-ben született Szegeden. 1974-ben agrár-közgazdász diplomát szerzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, majd esti tagozaton elvégzi a jogi és a közgazdaság-tudományi egyetemet. 1990 és 1994 között az Állami Vagyonkezelő Ügynökség vezérigazgatója. 1994-től négy éven át az OTP Lakástakarék-pénztár elnök-vezérigazgatója, ez idő alatt szerez diplomát a Nemzetközi Bankárképzőn. 1998-tól egy évig az ABN-AMRO befektetési bankjának ügyvezető igazgatója, 1999-től mostanáig pedig a Fotex vezérigazgatója. Feleségével és két egyetemista lányával budapesti családi házukban laknak.