Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Jó üzlet a csere

2004.12.28. 13:15
Karácsonykor gyakran megesik, hogy nem a megfelelő méretű ruhát kapjuk, hirtelen három példányunk lesz az aktuális sikerkönyvből, két hajszárítóval is kedveskedtek szeretteink. A legtöbb áruház vevőszolgálatainál ilyenkor hosszú sorokban állnak a vevők, hogy visszacseréljék a nem kívánt ajándékot.
Az áruházak nem kötelesek kicserélni karácsony után a termékeket, csak abban az esetben, ha hibás az áru - nyilatkozta kérdésünkre a fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője. Siklósi Máté szerint azonban számos kereskedő felismerte, hogy jó vevőcsalogató, ha cserél, és nem is károsodik ezzel. Ilyenkor általában a három napos visszavételi garanciát sem veszik olyan komolyan, az ünnepektől számított 8-15 napon belül a bontatlan csomagolású terméket visszavivő vásárlóknál biztosítják a cserelehetőséget. Fontos a csomagolás

Az Electro World évek óta azt a gyakorlatot követi, hogy ha a vásárló szeretné ajándékát kicserélni egy másik termékre, akkor ezt a vásárlást igazoló blokkal és az eredeti csomagolással megteheti - nyilatkozta az Indexnek az áruházlánc ügyvezetője. Sebestyén Péter elmondta, ezekre azért van szükség, mert a blokk nélkül a számítógépes rendszer nem képes az adatokat hitelesen feldolgozni. Az eredeti csomagolás pedig azért kell, mert különben a visszacserélt készülék már nem hozható teljes áron forgalomba.

Karácsony után azonban a csomagolás nélkül is visszavehetnek termékeket, ilyenkor egyedi alapon bírálják el az eseteket. Előfordulhat, hogy csak a csomagolás költségeit kell a vásárlónak megtérítenie, ami általában egy-kétezer forintos tétel. Ha a vásárló a visszahozott termék helyett nem talál másikat, akkor a visszacserélt készülék értékét vásárlási utalványban is kérheti. Cserénél teljesen mindegy, hogy a terméket melyik Electro World áruházban vásárolták, mert azt bármelyik áruházban kicserélhetik.

Hosszú sorok

A hipermarketekben sem gond, ha ilyenkor visszaviszik a nem kívánt ajándékot. A Tesco általában a törvény adta lehetőségek szerint veszi vissza a termékeket, de a karácsonyra való tekintettel ilyenkor rugalmasabbak - tudtuk meg az áruházlánc kommunikációs igazgatójától. Danks Emese az Indexnek elmondta, műszaki cikkek esetében ilyenkor eltekintenek a három napos visszavásárlási garanciától, hiszen a karácsonyi ajándékokat általában korábban veszik meg, így a legtöbben kifutnának a határidőből.

A cseréhez blokk kell és az eredeti csomagolás, és cserélni csak a vásárlás helyszínén tudnak. Bár a kommunikációs igazgató számokat még nem tudott mondani, annyi bizonyos, hogy sokan élnek a csere lehetőségével, a Tesco áruházakban hosszú sorok állnak a vevőszolgálati pultok előtt.

Ruha és könyv

Ruhát nem csak a karácsonyi időszakban lehet visszacserélni, szinte valamennyi ruhaboltban ki lehet cserélni a rosszul megválasztott ruhát - természetesen blokk ellenében.

Karácsonykor a könyvforgalom is fellendül, így itt is előfordul, hogy kettőt kapunk az aktuális slágerkönyvből. A Fókusz áruházaiban már az ünnepek előtt is előfordult, hogy visszavittek könyvet, karácsony után pedig nagyon sokan élnek a lehetőséggel. A könyvesboltokban blokk ellenében kicserélik a könyvet, vagyis a vevő utalványt kap, amit levásárolhat.

Természetesen csak akkor veszik vissza a könyvet, ha nincs megrongálva. Hangzóanyagot azonban ilyenkor sem vesznek vissza - tudtuk meg az egyik könyvesbolt vezetőjétől.