Vilhelmina
12 °C
28 °C

Újraosztályozzák a szállodákat

2003.09.04. 09:45
A wellness-divat rohamos terjedése is szükségessé tette, hogy a gazdasági miniszter módosítsa a szálláshelyek osztályba sorolásáról szóló jogszabályt. Csak a 11 szobánál többel rendelkező létesítményeket lehet szállodának nevezni, és racionalizálják a csillagonként előírt szolgáltatások körét is.
A szálláshelyek besorolásáról szóló, a gazdasági miniszter által jegyzett új rendelet a Magyar Szállodaszövetség és a Magyar Wellness Társaság szakmai javaslatai alapján született - mondta a Napi Gazdaságnak Wolff Péter, a Szállodaszövetség elnöke. A frissen kiadott szabályozás legfontosabb eleme, hogy csak a 11 szobánál többel rendelkező létesítményeket lehet szállodának nevezni.

Megállítják a csillaghullást

A jogszabály racionalizálja a csillagonként előírt szolgáltatások körét is. Ezzel az utóbbi időben észlelhető csillaghullást akarja megállítani a szövetség. A háromcsillagos szállodák ugyanis "lecsúszhattak", ha nem rendelkeztek pénzváltóhellyel. Az új banki szabályozás viszont megnehezítette ennek létrehozását, így e követelményt most kivették a rendeletből.

A változtatások között szerepel, hogy az ötcsillagos szállodák szobáinak internetkapcsolattal is rendelkezniük kell. A szakember szerint beruházási hullámra azon gyógyszállóknál lehet számítani, amelyek a szigorúbb feltételek mellett is meg kívánják tartani státusukat.

Nem várható sok átsorolás

Nem várható sok átsorolás, leszámítva a wellness kategóriát. Ebbe a körbe eddig húsz szálloda - köztük több neves kastélyszálló - kérte besorolását. Az újonnan bevezetett wellness kategória a gyógyszállók között is egy magasabb színvonalat képvisel. Az e címmel rendelkező szállodáknak legkevesebb három csillaggal kell rendelkezniük, emellett beltéri fürdő, kétféle szauna, hatféle masszázs, wellness-végzettségű dolgozó, valamint hagyományőrző és reform gasztronómiai kínálat is szükséges.

A követelmények kidolgozásában a Magyar Wellness Társaságé volt a főszerep -- tudta meg a napilap Móricz Szilviától, a szervezet hotel- és turisztikai bizottságának elnökétől. A Natur Med Hotel Carbona marketingmenedzseri posztját is betöltő szakember szerint a bel- és külföldön egyre nagyobb teret hódító wellness-kultúra és egészségügyi turizmus miatt a besorolás elnyerése jelentős gazdasági haszonnal kecsegtet. A szervezet egy minőségbiztosítási rendszer bevezetését is tervezi, amely átveheti a jelenlegi, önkormányzati jegyző általi besorolást. Eszerint a későbbiekben egy független szervezet tesztelné és minősítené a fitnesz-szállodákat. Az utóbbiak száma a közeljövőben akár ötvenre is nőhet.