Árpád
-2 °C
4 °C

Újraosztályozzák a szállodákat

2003.09.04. 09:45
A wellness-divat rohamos terjedése is szükségessé tette, hogy a gazdasági miniszter módosítsa a szálláshelyek osztályba sorolásáról szóló jogszabályt. Csak a 11 szobánál többel rendelkező létesítményeket lehet szállodának nevezni, és racionalizálják a csillagonként előírt szolgáltatások körét is.
A szálláshelyek besorolásáról szóló, a gazdasági miniszter által jegyzett új rendelet a Magyar Szállodaszövetség és a Magyar Wellness Társaság szakmai javaslatai alapján született - mondta a Napi Gazdaságnak Wolff Péter, a Szállodaszövetség elnöke. A frissen kiadott szabályozás legfontosabb eleme, hogy csak a 11 szobánál többel rendelkező létesítményeket lehet szállodának nevezni.

Megállítják a csillaghullást

A jogszabály racionalizálja a csillagonként előírt szolgáltatások körét is. Ezzel az utóbbi időben észlelhető csillaghullást akarja megállítani a szövetség. A háromcsillagos szállodák ugyanis "lecsúszhattak", ha nem rendelkeztek pénzváltóhellyel. Az új banki szabályozás viszont megnehezítette ennek létrehozását, így e követelményt most kivették a rendeletből.

A változtatások között szerepel, hogy az ötcsillagos szállodák szobáinak internetkapcsolattal is rendelkezniük kell. A szakember szerint beruházási hullámra azon gyógyszállóknál lehet számítani, amelyek a szigorúbb feltételek mellett is meg kívánják tartani státusukat.

Nem várható sok átsorolás

Nem várható sok átsorolás, leszámítva a wellness kategóriát. Ebbe a körbe eddig húsz szálloda - köztük több neves kastélyszálló - kérte besorolását. Az újonnan bevezetett wellness kategória a gyógyszállók között is egy magasabb színvonalat képvisel. Az e címmel rendelkező szállodáknak legkevesebb három csillaggal kell rendelkezniük, emellett beltéri fürdő, kétféle szauna, hatféle masszázs, wellness-végzettségű dolgozó, valamint hagyományőrző és reform gasztronómiai kínálat is szükséges.

A követelmények kidolgozásában a Magyar Wellness Társaságé volt a főszerep -- tudta meg a napilap Móricz Szilviától, a szervezet hotel- és turisztikai bizottságának elnökétől. A Natur Med Hotel Carbona marketingmenedzseri posztját is betöltő szakember szerint a bel- és külföldön egyre nagyobb teret hódító wellness-kultúra és egészségügyi turizmus miatt a besorolás elnyerése jelentős gazdasági haszonnal kecsegtet. A szervezet egy minőségbiztosítási rendszer bevezetését is tervezi, amely átveheti a jelenlegi, önkormányzati jegyző általi besorolást. Eszerint a későbbiekben egy független szervezet tesztelné és minősítené a fitnesz-szállodákat. Az utóbbiak száma a közeljövőben akár ötvenre is nőhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?