Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Díjbeszedés: a pénz nem számít

2007.02.13. 07:56
A szolgáltatók egyáltalán nem tűnnek érdekeltnek és érdeklődőnek, ha a csoportos beszedések (csob) népszerűsítéséről van szó. Holott ez nekik olcsóbb, míg az ügyfélnek kényelmesebb lenne, mint a sárga csekkes befizetés.

A Napi Gazdaság által megkérdezett szolgáltatók szerint az eddigi marketingakcióik során túl sok új ügyfelet nem nyertek a csoportos beszedési megbízások költségeinek átvállalásával a cégek. A szolgáltatók ezért tartják kérdésesnek, hogy ezt az arányt lehet-e növelni, és érdemes-e erre költeni.

Lengyel Gáborné, az Elmű Nyrt. központi hátralékkezelési osztályának vezetője elmondta, hogy a csob-megbízás kezelése és a sárga csekkek utáni banki költségek lényegében azonos jutalékszinten mozognak a számlavezető bankoknál. Vagyis a Magyar Postának a sárga postai csekkek után fizetendő, nagyjából csekkenként 90 forintos díj abszolút többletköltséget jelent.

Díjátvállalás csak alkalmilag

Ezek után furcsa, hogy ebből a pénzből miért csak alkalmi jelleggel (és akkor is csak banki díjkedvezmény elvárása mellett) vállalják át az ügyfél 30–50 forintos csob-díját a szolgáltatók. Szabó Péter, a Főgáz Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint a sárga csekk költsége a cég elismert költségei között szerepel, ami – tekintve hogy a Magyar Posta monopolszolgáltató – minden esetben azonos.

Arra a kérdésünkre, hogy a biztosítási szektorhoz hasonlóan miért nem ismerik el díjkedvezménnyel, hogy a banki beszedés olcsóbb, mint a sárga csekk, senkitől sem kaptunk választ. Nem túl megértőek a szolgáltatók akkor sem, amikor arról kérdezzük őket: miért nem teszik lehetővé az ügyfél számára, hogy ahhoz az időponthoz igazítsa a beszedés indítását, amikor havi fizetése már megérkezik a számlára.

Az ilyen, alternatív beszedési határidők lehetővé tételével Szabó Péter szerint a közüzemek 8 banki napos finanszírozási modellje borulna, míg Lengyel Gáborné az ügyfelek érdeksérelméről szól, mert szerinte ezzel megkülönböztetnék azokat a fogyasztókat, akik maradnak a sárga csekknél és kénytelenek azt határidőre megfizetni.

Ezek az érvek ugyanakkor ott sántítanak, hogy szinte valamennyi közüzemi szolgáltató már ma is több időpontban bocsátja ki a számlákat – a választás lehetővé tétele tehát csak minimális többletköltséget jelentene. Nem véletlen, hogy a csob reformja kapcsán híreink szerint a Giro Rt. is azt képviselte, hogy a szolgáltatók adjanak meg alternatív beszedési időpontokat az ügyfélnek.