Marcell
19 °C
32 °C

Díjbeszedés: a pénz nem számít

2007.02.13. 07:56
A szolgáltatók egyáltalán nem tűnnek érdekeltnek és érdeklődőnek, ha a csoportos beszedések (csob) népszerűsítéséről van szó. Holott ez nekik olcsóbb, míg az ügyfélnek kényelmesebb lenne, mint a sárga csekkes befizetés.

A Napi Gazdaság által megkérdezett szolgáltatók szerint az eddigi marketingakcióik során túl sok új ügyfelet nem nyertek a csoportos beszedési megbízások költségeinek átvállalásával a cégek. A szolgáltatók ezért tartják kérdésesnek, hogy ezt az arányt lehet-e növelni, és érdemes-e erre költeni.

Lengyel Gáborné, az Elmű Nyrt. központi hátralékkezelési osztályának vezetője elmondta, hogy a csob-megbízás kezelése és a sárga csekkek utáni banki költségek lényegében azonos jutalékszinten mozognak a számlavezető bankoknál. Vagyis a Magyar Postának a sárga postai csekkek után fizetendő, nagyjából csekkenként 90 forintos díj abszolút többletköltséget jelent.

Díjátvállalás csak alkalmilag

Ezek után furcsa, hogy ebből a pénzből miért csak alkalmi jelleggel (és akkor is csak banki díjkedvezmény elvárása mellett) vállalják át az ügyfél 30–50 forintos csob-díját a szolgáltatók. Szabó Péter, a Főgáz Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint a sárga csekk költsége a cég elismert költségei között szerepel, ami – tekintve hogy a Magyar Posta monopolszolgáltató – minden esetben azonos.

Arra a kérdésünkre, hogy a biztosítási szektorhoz hasonlóan miért nem ismerik el díjkedvezménnyel, hogy a banki beszedés olcsóbb, mint a sárga csekk, senkitől sem kaptunk választ. Nem túl megértőek a szolgáltatók akkor sem, amikor arról kérdezzük őket: miért nem teszik lehetővé az ügyfél számára, hogy ahhoz az időponthoz igazítsa a beszedés indítását, amikor havi fizetése már megérkezik a számlára.

Az ilyen, alternatív beszedési határidők lehetővé tételével Szabó Péter szerint a közüzemek 8 banki napos finanszírozási modellje borulna, míg Lengyel Gáborné az ügyfelek érdeksérelméről szól, mert szerinte ezzel megkülönböztetnék azokat a fogyasztókat, akik maradnak a sárga csekknél és kénytelenek azt határidőre megfizetni.

Ezek az érvek ugyanakkor ott sántítanak, hogy szinte valamennyi közüzemi szolgáltató már ma is több időpontban bocsátja ki a számlákat – a választás lehetővé tétele tehát csak minimális többletköltséget jelentene. Nem véletlen, hogy a csob reformja kapcsán híreink szerint a Giro Rt. is azt képviselte, hogy a szolgáltatók adjanak meg alternatív beszedési időpontokat az ügyfélnek.