Jusztina
10 °C
27 °C

Nagyot esik a benzin és a gázolaj ára

2008.10.13. 12:44
8 forinttal csökkenti a Mol a benzin árát szerdától - tudta meg a Portfolio.hu. A gázolaj csak 4 forinttal lesz majd olcsóbb, pedig a nemzetközi tőzsdéken az árfolyama a benzinénél jelentősebben esett.

Szerdán nulla órától 8 forinttal csökkenti a Mol a benzin bruttó nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolaj ára 4 forinttal esik majd - tudta meg a Portfolio.hu. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 269,4 forintért, a gázolajat pedig bruttó 287,9 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, 8-4 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon, ami azt jelenti, hogy a benzin literje átlagosan körülbelül 284 forint környékén mozog majd, a gázolaj literje pedig körülbelül 303 forintba kerülhet.

Mint ismeretes, a benzin ára az elmúlt négy hétben folyamatosan esett, először 8, aztán újabb 2, majd 5 forintot csökkent, most pedig újabb 8 forinttal csúszik vissza. A gázolaj csak háromszor mozdult: három hete szerdán 4 forinttal lett olcsóbb, a múlt héten 2 forinttal csökkent, most pedig újabb 4 forintot esik az ára.

Az újabb üzemanyagár-csökkentés nem meglepő a Moltól, hiszen a múlt héten hatalmasat esett a nemzetközi tőzsdéken a benzin és a gázolaj jegyzésára is: dollárban mérve az előbbi 15 százalékot, az utóbbi pedig 18 százalékot esett, míg forintban mérve a hazai deviza erősödése miatt rendre 7,3, illetve 10,7 százalékos volt a csökkenés.