Mátyás
-6 °C
1 °C

Délelőttig pályázható a DAM vagyon

2004.02.09. 08:49
A diósgyőri kohászati művek összértéke a felszámolók szerint eléri az ötmilliárd forintot. A legutóbbi pályázaton azonban ennek mindössze ötödét ajánlották a cégért.
A tervek szerint ma délelőtt bontják ki azokat az ajánlatokat, amelyek az elmúlt év márciusa óta felszámolás alatt álló diósgyőri kohászati cég, a DAM Steel Rt. értékesítésére kiírt pályázatra érkeznek be. A felszámoló szervezet, a Mátraholding Rt. bízik abban, hogy immár többen pályáznak (köztük azok is, akik sikertelenül jártak a Dunaferr privatizációjánál) a DAM-vagyonra, illetve az azt működtető, több mint ezer embert foglalkoztató Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft.-re.

Legalább ötmilliárd

Az elmúlt év végén kiírt első pályázatra ugyanis csak egy ajánlat érkezett, az is mindösszesen egymilliárd forintos vételi árról szólt, holott a DAM-vagyont a felszámoló ötmilliárd forintra tartotta. A január 9-én megjelent újabb pályázat is lényegében ötmilliárd forint vételárról szól, ám a felszámoló ezt megbontotta. Az ingatlanokért, immateriális javakért, gépekért, berendezésekért és a raktári alapanyagkészletekért, vagyis a működő vagyonért 4,355 milliárd forintot szeretne kapni, míg a saját termelésű készletekért 645 millió forintot.

A Napi Gazdaság szerint ez annyit tesz: a DAM leendő vevőjének ez utóbbi tételre nem feltétlenül kell ajánlatot tennie. A BNA Kft.-t-re viszont annál inkább. Igaz, ezért csak azt a hárommillió forintot kell leszurkolni, amennyibe a cég alapítása került a felszámolónak, illetve a kohászatnál működő három érdekképviseleti szervezetnek. Az ajánlatokat 15 munkanapon belül értékelik ki.