Ágnes
-1 °C
2 °C

Győr beperli a Danone-t

2001.08.17. 15:54
Nyílt háború törhet ki a Győri Kekszgyár tulajdonosa, a Danone és a város helyhatósága között. Az Index információi szerint a franciák titokban bejegyeztették a "Győri Pilóta" nevet, majd külföldre vitték a gyártást, ezért a város 200-500 millió forint közötti összegre perli őket.
Értesülésünk szerint jövő hét kedden jelenti be az egyik polgármester-helyettes, hogy Győr pert indít a francia multicég ellen.

Enyimé a Pilóta!

A város vezetése azon "bukott ki" hogy a Danone - egyik informátorunk szavaival "gyakorlatilag titokban" - levédett a Győri Pilóta megnevezést, majd új termékeit cseh és lengyel üzemeiben kezdte gyártani. Balogh polgármester korábban többször is elmondta az Indexnek, hogy a város joga megadni a "győri" elnevezést bármiféle árucikknek.

Győr nem Magyarországon van

A városházához közelálló források, akik erőteljes hangnemben ostorozták a "multi arroganciáját", a "helyi gyártáskultúra ellopásának" és a "vásárlók megtévesztésének" nevezték azt, hogy a városra utaló nevű újfajta termékeit a Danone idegen országokban állítja elő.

Csakis magyarul

Egyik forrásunk külön felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldi győri édességek csomagolására kizárólag magyar nyelven nyomtatták rá az alapvető tudnivalókat, vagyis ezekkel csakis a hazai piacot célozhatták meg.

Nem pénz. De akár félmilliárd is lehet

Kedden várhatóan azt jelentik be, hogy a Danone a város értelmezése szerint megsértette az áruk megnevezését szabályozó lisszaboni egyezményt, ezért kártérítési pert indítanak. "Mintha Szolnokon próbálna valaki konyakot vagy ementálit gyártani" - fogalmazott egy érintett. Bár a per "nem a pénzről fog szólni", az igényelt kártérítést informátoraink 200 és 500 millió forint közé becsülték.

A Danone véleményére természetesen kíváncsiak lettünk volna, ám az üzemben azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a cég a hónap vége előtt nem hajlandó foglalkozni a témával.