Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Vége a Balatonszelet-pániknak

2001.10.26. 16:28
Megvan a végleges döntés: nem zárják be a győri kekszgyárat - jelentette be egy szakszervezeti vezető. A tulajdonos Danone döntésének megváltoztatása komoly részben a hazai internetes közösség heves reagálásának eredménye.
Április elején lánc-email terjedt el, amely pillanatok alatt megjárta gyakorlatilag a teljes magyar webet. Az Index túrórudifüggő Gazdasági Rovata így számolt be az eseményekről: "Betty Love szilikonénekesnő és Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke is megkapta azt a "Viktor" és "Janó" által szignált felhívást, amely arra szólít fel, hogy ne vásároljunk többé Danone-terméket. A két felháborodott internetező azért taszítaná csődbe a multinacionális élelmiszergyártót, mert az megvásárlása után be fogja zárni a Győri Kekszgyárat, ráadásul - a körlevél szerzői szerint - megszünteti a kultikus Balaton szelet, a legendás Vaníliás Karika, illetve a mitikus pilótakeksz előállítását. A téma annyira megmozgatta az internetes közvéleményt, hogy alig akad olyan levelezőfórum vagy lista, ahová a felhívás ne jutott volna el".

Kamu volt, de nagyot szólt

A későbbi lavinát elindító e-mail - amelynek sokkal nagyobb hatása volt a közvéleményre, mint a Danone gyárbezárási terveiről beszámoló, írott sajtóban megjelent cikkeknek - lényegi információja nem volt igaz, hiszen az emlegetett édességeket a multinacionális konszern tovább akarta gyártani. Ez azonban nem érdekelt senkit: az elektronikus levél hihetetlenül megmozgatta a magyar közvéleményt, és a sorozatos bojkottfelhívások után a kormány is a győriek mellé állt, annak ellenére, hogy a tiltakozás egyik irányítója a város - Mikulásokhoz fűződő különös kapcsolatairól ismert - szocialista polgármestere volt.

Bojkott söpört végig

Közben Franciaországban és más európai országokban is bojkottra hívott fel sok szervezet, mégis meglepő fejlemény, hogy a győri gyár ügyében a francia óriáscég néhány hónap elteltével meghátrált Ez a döntést az utóbbi napokban már biztosra lehetett venni, mióta Jean-René Bouisson, a Danone humánerőforrásokért felelős igazgatója szerdán a Le Monde napilapnak azt nyilatkozta, hogy mégsem zárják be a győri üzemet.

Bouisson bevallotta

Bouisson először ismerte el azt, hogy a bojkottfelhívások nyomán igencsak megcsappant a cég forgalma, amely az akciók miatt 50 millió frankkal csökkent. Ezt a Danone korábban folyamatosan és kategorikusan cáfolta, sőt többször is azt állította: a bojkott egyáltalán nem érzékelhető forgalmában.

Ennek a fényében világos, miért harcolt a Danone a bíróságon meglepő vehemenciával amiatt, hogy tiltsanak be egy bojkottszervező weboldalt, amely a világcég parodizált logóját szerepeltette a nyitóoldalán.

Meg nem szűnik, de átalakul

Steer Lajosné, a szakszervezeti vezető elmondta: az érdekképviselet sikerként könyvelheti el a történteket, a gyár megmenekült a bezárástól, viszont jelentős átszervezésre számíthatnak Győrben.

A gyárban mintegy 300 munkahely szűnik meg, az átszervezés minden második dolgozót érint. Mintegy 200-at küldenek el az üzemből, mert megszűnik a munkahelyük. A cégcsoport székesfehérvári gyárát fejlesztik, ezért ott 120 győri munkásnak tudnak munkát biztosítani.

Nagyvonalú multi

A szakszervezeti vezető szerint a Danone-csoport igen nagyvonalú, Magyarországon eddig nem ismert módon kívánja támogatni mindazokat, akik az átszervezés másfél-két éve alatt elveszítik munkahelyüket, vagy a cégcsoport székesfehérvári gyárába mennek dolgozni. A részletekről november elején kezdődnek egyeztető tárgyalások.