Gerzson
-3 °C
3 °C

Háborús bűnössel alapított közös céget a Defend Kft.?

2001.11.28. 11:56
Szarajevói biztonsági céggel alapított közös vállalatot tavaly júliusban a Defend Kft., amelynek jelenlegi többségi állami tulajdonosai - a Magyar Posta Rt., valamint a Magyar Fejlesztési Bank - a vállalkozásnak köszönhetően egy boszniai profi ökölvívó partnerei - számolt be a Népszabadság.
Az új vállalkozás elsősorban pénzszállítással kíván foglalkozni Bosznia-Hercegovinában - nyilatkozta a napilapnak Földi László, a Defend ügyvezetője -, de egyelőre kevés a megrendelésük.

Szarajevói emberünk

Az itthon elsősorban pénzszállítással, valamint objektumőrzéssel foglalkozó, mára piacvezetővé Defend Kft. Peljto Mensur bosnyák profi ökölvívó cégével, a Knock Out Securityvel Szarajevóban 49 százalékos részesedéssel hozta létre a Defend & K.O. Security nevű céget.

A Defend ügyvezetője, Földi László - volt hírszerző, aki először a Nyírfa-ügy kapcsán került reflektorfénybe, majd az ún. "megfigyelési ügyben" játszott szerepe miatt vált ismertté - a Népszabadságnak elmondta, hogy a szarajevói magyar nagykövetségen ajánlották a figyelmébe a profi bokszolót, mivel hasonló vállalkozása van, mint neki.

A jövő fényes, a cég azonban még veszteséges

Földi többször is járt Szarajevóban. Véleménye szerint a balkáni térségben nagy jövőjük lesz a hasonló cégeknek. Jelenleg azonban a Defend & K.O. nem nyereséges, eddig igen kevés megrendelést kapott, mivel Boszniában a pénzszállítás egyelőre a helyi rendőrség privilégiuma.

Földi a napilap kérdésére válaszolva cáfolta, hogy a magyar Defend kölcsönt adott volna a boszniainak. Számításai szerint a Defend & K.O. a működési költségeivel együtt eddig összesen húszezer márkába került.

Megalapozatlannak nevezte azokat a híreszteléseket is, hogy a Defend egy volt katonai bunkert vásárolt volna Szarajevóban. Annyit azonban hozzátett, hogy szóba került a lehetőség, ugyanis ha egyszer beindulna a Defend & K.O., ezek a bunkerek kis átalakítással valóban alkalmasak lehetnének - mondjuk - pénzfeldolgozásra.

Háborús bűnös lenne a partner?

Földi László nem kívánta kommentálni azt az információt, hogy üzleti partnerét, Peljto Mensurt a kanadai székhelyű The Centre for Peace in the Balkans internetes oldalán a jugoszláv állam 1997-ben Belgrádban közzétett jogi összefoglalójában emberiségellenes és háborús bűntettekkel vádolják, melyeket állítólag a szerb nemzetiségű civileket fogva tartó Brcko környéki táborokban követett el.

A Defend első embere szerint nem lehet megalapozott ez a vád, hiszen a 34 esztendős fiatalember köztiszteletnek és népszerűségnek örvend hazájában - írja a Népszabadság.