Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Hogyan szerezzünk sok-sok pénzt?

2008.06.12. 13:18
A Deloitte összeállította a legfontosabb jó tanácsok listáját az uniós támogatásra pályázó cégeknek és önkormányzatoknak. A szakértők szerint a sikerhez nem elég a jó pályázat, részletes és körültekintő tervezésre is szükség van a sikerhez.

A Deloitte szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy a sikerhez nemcsak egy jó pályázatra, hanem részletes és körültekintő tervezésre is szükség van, hiszen az amúgy megfelelően előkészített pályázat is elbukhat néhány hiba miatt. Továbbá a problémák akár évekkel a támogatási pénzek felhasználása után is jelentkezhetnek.

Reiniger Róbert, a Deloitte környezetvédelmi üzletágának igazgatója az állami és önkormányzati szektor pályázatai kapcsán elmondta, a területen az elmúlt években jelentős fejlődés érzékelhető, aminek egyik oka, hogy több tapasztalt pályázatíró cég is működik a piacon. A pályázatírók az önkormányzatok munkáját hivatottak segíteni az előkészítésben, amely segítség általában hasznos.

Ennek ellenére nem ritka, hogy a későbbi ellenőrzés során, de még a beadás előtt valamilyen „drága” hibára bukkannak a dokumentációban, ami akár az egész pályázat sikerét is veszélyeztetheti. Az önkormányzati szektor pályázóinak Deloitte által leggyakrabban tapasztalt buktatói között szerepelnek a hiányos papírmunka okozta problémák, az irreális vállalások, a hiányos tájékoztatás, a nem megfelelő minőség, valamint a közbeszerzési törvény buktatói.

Márkus Csaba, a Deloitte EU-tanácsadási üzletágának igazgatója elmondta, az önkormányzati és állami szektorhoz hasonlóan a vállalkozások pályázataira is jellemző, hogy mind a pályázók, mind pedig az intézményrendszer folyamatosan fejlődik, vagyis az új tapasztalatok általában beépülnek a következő kiírások feltételrendszerébe. A vállalatok számára kiírt pályázatokban is vannak ugyanakkor – részben a kellő körültekintés hiányán, részben a vállalatok teljesítőképességének, illetve a piac működésével kapcsolatos tervezésen alapuló - hibák, amelyek kezelhetőségét a pályázónak alaposan mérlegelnie kell.

A vállalati pályázatok leggyakoribb buktatóinak rangsorában első helyen áll az üzleti és támogatási projekt közötti összhang hiánya. Emellett gyakran jelent nehézséget a projektkezdés problémája, a pályázati konstrukció helyes kiválasztása, az, hogy nehezen teljesíthetők a pályázati feltételek. A buktatók között ötödik helyen a támogatás lehívása szerepel.