Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Hétszázmillió forint végkielégítést kaptak az állami vállalatok vezetői

2002.09.04. 11:09
Csak az ÁPV Rt. és az MFB érdekkörében, valamint a Magyar Televíziónál hétszázmillió forintot meghaladó összeget tettek ki azok a végkielégítések, amelyet állami vállalatok elmozdított vezetőinek fizettek a kormányváltás után - írta szerdai számában a Népszabadság.
A Népszabadság birtokába jutott adatok szerint a vagyonkezelő szervezet négy felső vezetője összesen mintegy százmillió forinttal távozott az ÁPV Rt. éléről.. Az állami tulajdonú társaságok első számú vezetőinek május vége óta lezajlott cseréje mintegy 130 millió forint kiadással járt. Kilenc cég adataiból az derül ki, hogy a kifizetések több mint 50 százalékát négy vezető kapta. Köztük vannak olyan társaságok, amelyek súlyos veszteségeket halmoztak fel. A legnagyobb összeggel távozók között van a Dunaferr Rt., a Szerencsejáték Rt., a Bólyi Rt., a Mezőhegyesi Rt. és a Magyar Villamos Művek Rt. első embere is.

A Magyar Fejlesztési Bank 182 millió forintot fizetett ki végkielégítésekre, a pénzintézethez tartozó cégeknél pedig további 102 milliót tett ki az e címen kifizetett összeg. Az MFB új vezetése azonban ezzel a jelentős kifizetéssel együtt is óriási összeget spórolt meg, hiszen az előző kormány idején kötött vezetői szerződések alapján a bankban mintegy 896 millió forintot kellett volna kifizetni, míg a hozzá tartozó cégeknél több mint 146 milliót. A nagy összegű megtakarításban szerepet játszott az is, hogy az MFB nem fizette ki az előző elnök-vezérigazgató kétszázmillióra taksált végkielégítését sem. A Magyar Televízió Rt.-nél a kormányváltás óta 44 dolgozónak összesen 210 millió forintos végkielégítést fizettek ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!