Valér
4 °C
8 °C

Optimista menedzserek

2004.05.18. 16:00
A cseh és a lengyel cégvezetők is felkészültebbnek gondolják vállalkozásaikat az EU-csatlakozással járó lehetőségekre és kihívásokra, mint magyar társaik. A Deloitte négy országban végzett, a toplisták élén álló cégek vezetőinek megkérdezésével készült felmérése szerint a szlovákok állnak a lista végén.
Miközben a magyar top-cégek vezetőknek csak 69 százaléka gondolja azt, hogy az általa irányított vállalkozás teljesen felkészült az uniós csatlakozásra, szemben csehek 82 és a lengyelek 86 százalékával, a hazai menedzserek igencsak optimisták: 82 százalékuk várja azt, hogy a vállalkozásukra pozitív hatást gyakorol majd a tagság. Az ez irányú várakozási arány csak a lengyel top-vezetők körében magasabb, 84 százalékos, míg a cseheknek csak 66, a szlovákoknak 62 százaléka vélekedik így.

A szlovákok leghátul

A Deloitte az Indexnek eljuttatott kutatásában a négy csatlakozó ország összesen 1200 csúcs cégének vezetőit kérdezte. A négy ország menedzserei között a legnagyobb egyetértés a tekintetben volt, hogy országaik a csatlakozást követően vonzóbbak lesznek a külföldi befektetők számára, az állítással az összes megkérdezett 77 százaléka értett egyet. A legnagyobb szórást ugyanakkor a lehetőségek és kihívásokra való felkészülés tekintetében mutatkozott, a szlovákiai cégek vezetőinek csak 63 százaléka érzi vállalkozását teljesen felkészültnek. Alighanem ennek is köszönhető, hogy az itteni vállalkozásoknak csak 62 százaléka vár pozitív hatást a csatlakozástól.

A korábbi tagok cégeik számára előnyösebbnek látják a bővítést, mint országaiknak

A korábbi tagországok cégvezetőinek körében végzett felmérés szerint felkészültségben Nyugat-Európában is van lemaradás: a menedzserek úgy vélik, hogy a vállalatoknak csak a kétharmada ismerte fel az új piacokban rejlő lehetőségeket. Ugyanakkor míg a vezetők 81 százaléka vélekedett úgy, hogy vállalkozására pozitív hatással lesz a bővítés, és csak 1 százalék gondolta azt, hogy az újak inkább kártékonyak (18 százalék szerint egyik sem), ugyanerre a kérdésre országaik vonatkozásában már válaszadók 24 százaléka azt mondta, a bővítés negatív hatásokkal jár majd, és csak 62 százalék volt e tekintetben is optimista.