Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Demjáné lehet a siklósi vár

2003.05.08. 09:59
Kapcsolódók (1)
Demján Sándor érdekeltségébe kerülhet a siklósi vár. A kedvelt turisztikai célpont rekonstrukciójára nincs pénze a vár kezelői jogával most rendelkező siklósi önkormányzatnak. Az épület, így többek között a belső udvarban lévő szálloda és étterem felújítására milliárdokat kell költeni.
Demján Sándor érdekeltségi körébe kerülhet a siklósi vár. Ha a tárgyalások során minden részletet sikerül tisztázni, a patinás, állami tulajdonban lévő épületegyüttes kezelői jogát az önkormányzattól egy, a vállalkozóhoz közeli társaság szerzi meg. A városházán megerősítették, hogy az üzletember cége és a település között már az év eleje óta folynak tárgyalások a kezelői jog átadásáról.

A siklósi önkormányzat négy éve rendelkezik a joggal, ám megfelelő források híján az ország egyik legjelentősebb műemlékének átfogó rekonstrukciójához nem tudott hozzákezdeni. A felújítás azért is fontos, mert Pécstől délnyugatra fekvő vár az egyik legépebb, legegységesebb történelmi emlékünk. A pénzhiány miatt a közelmúltban már felmerült, hogy ha nem sikerül tőkeerős befektetőt találni, a kezelői jogot visszaadják az államnak.

Milliárdokat kell rákölteni

A városházán a Napi Gazdaságnak elmondták: egy közelmúltban készült tanulmány szerint többmilliárdos beruházásra van szükség, hogy a vár ismét eredeti szépségében legyen látható, és ott egy, a várost szolgáló turisztikai centrumot is kialakíthassanak. Rekonstruálni kell többek között a belső udvarban lévő, egykor rendkívül látogatott szállodát és étteremet, de fel kell újítani az úgynevezett gyilokjárót, s még jó néhány más épületrészt is.

Ha az érintetteknek sikerül egyezségre jutni, vélhetően a vár területén található valamennyi kereskedelmi lehetőséget Demján Sándor érdekeltségébe tartozó cég használhatja majd, amely cserébe hozzáfog a teljes rekonstrukcióhoz. Az önkormányzatnak az idegenforgalmi adón kívül közvetlen anyagi haszna nem származik a kezelői jog átadásából.

A Tenkes kapitányának otthona volt

A siklósi vár nemcsak történelmi és turisztikai nevezetesség. Negyven évvel ezelőtt, 1963-ban a sikósi várban, illetve a város környékén, a falvakban és a Tenkes-hegyen forgatták a Tenkes kapitánya című, 12 részes tévésorozat felvételeinek nagy részét.