Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Csak három magyar az IT-cégek régiós top 40-ében

2005.11.02. 15:45
Összesen öt magyar cég került be a Deloitte közép-európai technológiai cégeket rangsoroló 40+10-es listájára, melyen a cseh és lengyel vállalatok dominálnak, de még a szlovák cégek is beelőznek minket.
Nem fért bele hazai cég Közép-Európa leggyorsabban fejlődő tíz technológiai vállalkozása közé, a Deloitte összeállított "Technology Fast 50" listán a legjobb magyar 12-ikként a kirowski lett.

A Technology Fast 50 nevezési szempontjai nem változtak tavaly óta. A résztvevő cégeknek legalább öt éve jelen kell lenniük a piacon, és az első évben (2000) legalább 50.000 eurós árbevételt kellett, hogy realizáljanak. Csak a közép-európai piacon működő cégek vehetnek részt a versenyen. Ugyanakkor minden évben van egy úgynevezett "Rising Star" kategória olyan cégek számára, amelyek kiemelkedő sikereket értek el, azonban túl rövid ideje vannak jelen a piacon ahhoz, hogy nevezhettek volna a Fast 50 vállalatok között. A "Rising Star" vállalatok 3 - 5 éve végzik tevékenységüket, és 2002-es árbevételük meghaladta a 30.000 eurót. A feltörekvők tízes csoportjában két magyar cég is bejutott, ráadásul a dobogósként, az Assocom az első, a Dataplex a harmadik helyet szerezte meg. (A két lista voltaképpen együtt ötvenfős, a Fast 50-ben negyven, a Rising Starok között tíz céget rangsorolnak. A teljes lista itt megtekinthető.)

Cseh és lengyel dominancia az Fast 50-ben

Az idei Technology Fast 50 első díját a lengyel független telekommunikációs szolgáltató, a Pro Futuro SA nyerte. 2000 óta a társaság árbevétele hihetetlen mértékben, 220-szorosára nőtt. Ez az árbevétel növekedési ütem hatszorosa a tavalyi győztes, a lengyel Merlin.com.pl. eredményének, amely az idén a tizenegyedik helyre futott be. A második helyezést 29-szeres árbevétel növekedéssel a Cleverlance érte el, amely az egyik legnagyobb technológiai megoldás-szállító a cseh piacon. Az első öt helyezett között végzett még a HOGA.PL (Lengyelország), a Wind Telecom (Lengyelország) és a Logos (Csehország). A nagy listán 16 lengyel, 12 cseh, 8 szlovák, három magyar és egy lett cég szerepel. A további magyar szereplők: Sense/Net a 26 helyről és A.R. Hungária a 28. helyről. A Rising Star-ok között kiegyenlítettebb a verseny, négy lengyel mellett két-két szlovák, cseh és magyar cég szerepel a listán.

Az internet a nyerő

"A közép-európai cégek több éve elsősorban a szoftver és internet alkalmazásokat helyezik középpontba. Ezek a cégek nagyon fontosnak tartják, hogy lépést tartsanak a legújabb technológiai újításokkal, a piaci változásokkal, és hogy rugalmasan reagáljanak a gyorsan változó üzleti környezetre. Az idei év felméréséből kiderül, hogy egyértelműen szakemberekkel van dolgunk, akik elérik céljaikat" - mondta Jiří Polák, a Technology Fast 50 díjak elnöke. Az idei Technology Fast 50 versenyben résztvevő cégek elsősorban technológiafejlesztéssel és előállítással, a technológiai megoldások értékesítésével vagy biotechnológiával foglalkoznak. A felmérésben résztvevő cégek nagy részének tevékenysége az IT-re épül: a résztvevő cégeknek több mint felének (54 százalék) a számítástechnikai szoftver áll tevékenysége központjában, míg további 28 százalék közvetlenül Internet alapú alkalmazásokkal foglalkozik. A telekommunikációs és hálózati szektort a résztvevőknek csak 8 százaléka képviselte.

Örülnek a magyarok

A listán a leggyorsabban növekvő magyar technológiai cég a Kirowski, a Fast 50 verseny visszatérő szereplője, aki idén a 12. helyet érte el. "Nagyon örülünk, hogy ezen a megmérettetésen a legjobb helyezést érhettük el a magyar vállalatok között," mondta a Deloitte közleménye szerint Kovács Zoltán, a Kirowski vezérigazgatója. A cégvezető szerint növekedésük jól mutatja az internet megerősödését a kommunikáció területén, melynek köszönhetően "a cég a régió egyik meghatározó digitális marketing-, média- és technológia-szolgáltatójává vált az elmúlt években". Megtiszteltetésnek mondta a tavalyi első hely után megismételt győzelmet a feltörekvő cégek között Baranyák Zoltán, az Assocom Kft. ügyvezető igazgatója. Hangsúlyozta ugyanakkor, idén öt éves a cégük, jövő évben a Fast50 kategóriában kell bizonyítaniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?