Ida
5 °C
7 °C

Csak három magyar az IT-cégek régiós top 40-ében

2005.11.02. 15:45
Összesen öt magyar cég került be a Deloitte közép-európai technológiai cégeket rangsoroló 40+10-es listájára, melyen a cseh és lengyel vállalatok dominálnak, de még a szlovák cégek is beelőznek minket.
Nem fért bele hazai cég Közép-Európa leggyorsabban fejlődő tíz technológiai vállalkozása közé, a Deloitte összeállított "Technology Fast 50" listán a legjobb magyar 12-ikként a kirowski lett.

A Technology Fast 50 nevezési szempontjai nem változtak tavaly óta. A résztvevő cégeknek legalább öt éve jelen kell lenniük a piacon, és az első évben (2000) legalább 50.000 eurós árbevételt kellett, hogy realizáljanak. Csak a közép-európai piacon működő cégek vehetnek részt a versenyen. Ugyanakkor minden évben van egy úgynevezett "Rising Star" kategória olyan cégek számára, amelyek kiemelkedő sikereket értek el, azonban túl rövid ideje vannak jelen a piacon ahhoz, hogy nevezhettek volna a Fast 50 vállalatok között. A "Rising Star" vállalatok 3 - 5 éve végzik tevékenységüket, és 2002-es árbevételük meghaladta a 30.000 eurót. A feltörekvők tízes csoportjában két magyar cég is bejutott, ráadásul a dobogósként, az Assocom az első, a Dataplex a harmadik helyet szerezte meg. (A két lista voltaképpen együtt ötvenfős, a Fast 50-ben negyven, a Rising Starok között tíz céget rangsorolnak. A teljes lista itt megtekinthető.)

Cseh és lengyel dominancia az Fast 50-ben

Az idei Technology Fast 50 első díját a lengyel független telekommunikációs szolgáltató, a Pro Futuro SA nyerte. 2000 óta a társaság árbevétele hihetetlen mértékben, 220-szorosára nőtt. Ez az árbevétel növekedési ütem hatszorosa a tavalyi győztes, a lengyel Merlin.com.pl. eredményének, amely az idén a tizenegyedik helyre futott be. A második helyezést 29-szeres árbevétel növekedéssel a Cleverlance érte el, amely az egyik legnagyobb technológiai megoldás-szállító a cseh piacon. Az első öt helyezett között végzett még a HOGA.PL (Lengyelország), a Wind Telecom (Lengyelország) és a Logos (Csehország). A nagy listán 16 lengyel, 12 cseh, 8 szlovák, három magyar és egy lett cég szerepel. A további magyar szereplők: Sense/Net a 26 helyről és A.R. Hungária a 28. helyről. A Rising Star-ok között kiegyenlítettebb a verseny, négy lengyel mellett két-két szlovák, cseh és magyar cég szerepel a listán.

Az internet a nyerő

"A közép-európai cégek több éve elsősorban a szoftver és internet alkalmazásokat helyezik középpontba. Ezek a cégek nagyon fontosnak tartják, hogy lépést tartsanak a legújabb technológiai újításokkal, a piaci változásokkal, és hogy rugalmasan reagáljanak a gyorsan változó üzleti környezetre. Az idei év felméréséből kiderül, hogy egyértelműen szakemberekkel van dolgunk, akik elérik céljaikat" - mondta Jiří Polák, a Technology Fast 50 díjak elnöke. Az idei Technology Fast 50 versenyben résztvevő cégek elsősorban technológiafejlesztéssel és előállítással, a technológiai megoldások értékesítésével vagy biotechnológiával foglalkoznak. A felmérésben résztvevő cégek nagy részének tevékenysége az IT-re épül: a résztvevő cégeknek több mint felének (54 százalék) a számítástechnikai szoftver áll tevékenysége központjában, míg további 28 százalék közvetlenül Internet alapú alkalmazásokkal foglalkozik. A telekommunikációs és hálózati szektort a résztvevőknek csak 8 százaléka képviselte.

Örülnek a magyarok

A listán a leggyorsabban növekvő magyar technológiai cég a Kirowski, a Fast 50 verseny visszatérő szereplője, aki idén a 12. helyet érte el. "Nagyon örülünk, hogy ezen a megmérettetésen a legjobb helyezést érhettük el a magyar vállalatok között," mondta a Deloitte közleménye szerint Kovács Zoltán, a Kirowski vezérigazgatója. A cégvezető szerint növekedésük jól mutatja az internet megerősödését a kommunikáció területén, melynek köszönhetően "a cég a régió egyik meghatározó digitális marketing-, média- és technológia-szolgáltatójává vált az elmúlt években". Megtiszteltetésnek mondta a tavalyi első hely után megismételt győzelmet a feltörekvő cégek között Baranyák Zoltán, az Assocom Kft. ügyvezető igazgatója. Hangsúlyozta ugyanakkor, idén öt éves a cégük, jövő évben a Fast50 kategóriában kell bizonyítaniuk.