Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Devizahitelek: növekvő szigor

2004.09.15. 08:26
A módosuló hitelintézeti törvény széles körű tájékoztatási kötelezettséget írhat elő a bankoknak a devizahitelekkel kapcsolatosan. Januártól szigorodhatnak a teljes hiteldíjmutatóra vonatkozó rendelet előírásai is, így a thm közlése az ilyen típusú kölcsönöknél is kötelezővé válhat majd.
Több, a deviza alapú kölcsönökkel kapcsolatos új elem is megjelenhet a közeljövőben a hazai szabályozásban - értesült lapunk. A hitelintézeti törvény módosítása például érintheti ezeket a kölcsönöket is oly módon, hogy a jogszabály széles körű tájékoztatási kötelezettséget írna elő az érintett szolgáltatóknak. Szintén változhat a teljes hiteldíjmutatóra (thm) vonatkozó rendelet: a thm által kötelezően érintett hitelek körébe 2005 januárjától a tervek szerint minden lakossági hitel, így a deviza alapú kölcsönök is beletartoznak majd. (A jelenlegi jogszabály a thm kiszámítását a három hónapnál hosszabb lejáratú fogyasztási kölcsönökre vonatkozóan írja elő.)

A PSZÁF figyelmeztet

Az ebben az évben leginkább keresetté vált kölcsönök ügyében egyébként ismét lépett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is: a felügyelet honlapján a napokban újabb tájékoztató anyag jelent meg, amely a deviza alapú hitelek kevéssé ismert sajátosságaira hívja fel a figyelmet.

A PSZÁF közleménye többek között kitér az árfolyamrésre - ez a vételi és eladási árfolyam közötti különbséget jelenti -, amit a thm-et alkalmazó bankok jellemzően nem építenek be a mutatóba. A különbség mértéke változó, 0,2-0,4 százaléktól akár 2-3 százalékig is terjedhet: ez változatlan árfolyam mellett egy tízmilliós hitel esetében legalább néhány tízezer forinttal növeli a hitel költségeit, szélsőséges esetben pedig százezres nagyságú többletköltséget jelent - nyomatékosítja a felügyelet.

Plusz költségek

Egyes intézmények - figyelmeztet a PSZÁF - konverziós díjat is felszámíthatnak az átváltásért. A konverziós díj összegét általában az átváltott pénzösszeggel arányosan határozzák meg: mivel e díj mértéke (százaléka) tudható, összege azonban csak a gyakorta változó árfolyam ismeretében határozható meg, általában ezt a költséget sem a thm-értékbe foglaltan, hanem külön tüntetik fel az érintett szolgáltatók. Amennyiben tehát a hitelnyújtó váltási jutalékot is felszámít, akkor ez - az árfolyamrés mellett - további költséget is jelent a kölcsönfelvevő számára - teszi hozzá a felügyelet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!