Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Devizahitelek: növekvő szigor

2004.09.15. 08:26
A módosuló hitelintézeti törvény széles körű tájékoztatási kötelezettséget írhat elő a bankoknak a devizahitelekkel kapcsolatosan. Januártól szigorodhatnak a teljes hiteldíjmutatóra vonatkozó rendelet előírásai is, így a thm közlése az ilyen típusú kölcsönöknél is kötelezővé válhat majd.
Több, a deviza alapú kölcsönökkel kapcsolatos új elem is megjelenhet a közeljövőben a hazai szabályozásban - értesült lapunk. A hitelintézeti törvény módosítása például érintheti ezeket a kölcsönöket is oly módon, hogy a jogszabály széles körű tájékoztatási kötelezettséget írna elő az érintett szolgáltatóknak. Szintén változhat a teljes hiteldíjmutatóra (thm) vonatkozó rendelet: a thm által kötelezően érintett hitelek körébe 2005 januárjától a tervek szerint minden lakossági hitel, így a deviza alapú kölcsönök is beletartoznak majd. (A jelenlegi jogszabály a thm kiszámítását a három hónapnál hosszabb lejáratú fogyasztási kölcsönökre vonatkozóan írja elő.)

A PSZÁF figyelmeztet

Az ebben az évben leginkább keresetté vált kölcsönök ügyében egyébként ismét lépett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is: a felügyelet honlapján a napokban újabb tájékoztató anyag jelent meg, amely a deviza alapú hitelek kevéssé ismert sajátosságaira hívja fel a figyelmet.

A PSZÁF közleménye többek között kitér az árfolyamrésre - ez a vételi és eladási árfolyam közötti különbséget jelenti -, amit a thm-et alkalmazó bankok jellemzően nem építenek be a mutatóba. A különbség mértéke változó, 0,2-0,4 százaléktól akár 2-3 százalékig is terjedhet: ez változatlan árfolyam mellett egy tízmilliós hitel esetében legalább néhány tízezer forinttal növeli a hitel költségeit, szélsőséges esetben pedig százezres nagyságú többletköltséget jelent - nyomatékosítja a felügyelet.

Plusz költségek

Egyes intézmények - figyelmeztet a PSZÁF - konverziós díjat is felszámíthatnak az átváltásért. A konverziós díj összegét általában az átváltott pénzösszeggel arányosan határozzák meg: mivel e díj mértéke (százaléka) tudható, összege azonban csak a gyakorta változó árfolyam ismeretében határozható meg, általában ezt a költséget sem a thm-értékbe foglaltan, hanem külön tüntetik fel az érintett szolgáltatók. Amennyiben tehát a hitelnyújtó váltási jutalékot is felszámít, akkor ez - az árfolyamrés mellett - további költséget is jelent a kölcsönfelvevő számára - teszi hozzá a felügyelet.