Konrád
8 °C
26 °C

Devizahitelek dömpingáron

2004.06.24. 08:40
Az óriási versenyben már két százalékos kamatra is adnak hitelt egyes bankok, míg mások a járulékos költségeket engedik el. A deviza alapú lakáshitelek piacán eddig tíz bank jelent meg termékeivel, az OTP Bank pedig napokon belül előáll egy igencsak versenyképes árú deviza alapú lakáshiteleivel.
A banki akciók mostanra elérték a deviza alapú lakáshiteleket is: több szereplő próbál egyedi feltételekkel ügyfeleket szerezni az egyébként egyre telítettebb piacon. A leglátványosabb produktummal a Budapest Bank állt elő, hiszen a hitelintézet svájci frank alapú hitele nem egészen kétszázalékos kamattal érhető el szeptember 15-ig. A hihetetlenül alacsony kamat persze csak ez év végéig érvényes, a január elseje utáni időszakban az akkor aktuális standard kamatot alkalmazza a hitelintézet. (Ennek mértéke most 3,2 százalék a BB-nél.)

Akciók

Hasonló jellegű kamatakcióval jelentkezett a CIB Bank is. A hitelintézet svájci frank alapú hitelének éves kamata 2,99 százalék, amely az augusztus 31-ig befogadott kölcsönigénylésekre érvényes, 12 hónapig, a kamatforduló időpontjáig. A CIB honlapján lévő tájékoztató egyéb kedvezményeket is kilátásba helyez, így például az akciós devizahitelért folyamodó ügyfélnek nem kell számolnia hitelbírálati díjjal, folyósítási jutalékkal és rendelkezésre tartási díjjal sem. Az akciós hitelét a korábban felvett, kedvezőtlen kamatú hitelek kiváltására is ajánlja a CIB, és további adalékot jelent, hogy előtörlesztésre a teljes futamidő alatt lehetősége van az ügyfélnek.

A járulékos költségeken keresztül biztatja spórolásra az ügyfeleket a Kereskedelmi és Hitelbank, amely hitelbírálati díjat, folyósítási jutalékot és előtörlesztési díjat sem számol fel devizahiteleiért.

Elfelejtett jutalékok

Hasonló kedvezményeket nyújt a Raiffeisen Bank is: a lakáshiteleknél nem számítanak fel folyósítási jutalékot, rendelkezésre tartási jutalékot és szerződéskötési díjat. A Raiffeisennél emellett az adásvételi szerződés benyújtása nem feltétele a hitelbírálatnak, így az ügyfél a hiteligénylést el tudja indítani anélkül, hogy a végleges adásvételi szerződés aláírásával kötelezettséget vállalt volna a vételár megfizetésére. A bank a futamidő alatt is rugalmas: előtörlesztésre, illetve a futamidő megváltoztatására is adott a lehetőség.

A deviza alapú lakáshitelek piacán eddig tíz bank jelent meg termékeivel: viszonylag új belépőnek számít az FHB, és június elsejétől kínálja ilyen típusú termékeit az Általános Értékfogalmi Bank (ÁÉB) is. Az ÁÉB három és hat hónapos kamatperiódussal árulja lakás célú, illetve szabad felhasználású devizakölcsöneit, euró és svájci frank alapon egyaránt. A svájci frank alapú lakáskölcsön-konstrukció a rövidebb kamatperiódussal 3,76 százalékos, a hosszabbal pedig 3,93 százalékos kamat mellett igényelhető. Az ÁÉB egyéves türelmi idővel is kínálja deviza alapú lakáshiteleit, ám ilyenkor értelemszerűen magasabb a kamat (a svájci frank alapú konstrukciónál évi 4,26 százalék).

Újabb szereplők

A szereplők száma vélhetően tovább bővül a következő hónapokban: korábban jelezte piacra lépési szándékát az OTP Bank is, amely a Népszabadság értesülései szerint napokon belül előáll - a várakozások szerint igencsak versenyképes árú - deviza alapú lakáshiteleivel.

Az igen csábító árú ajánlatok mellett a honlapjaikon a konstrukciók kockázataira felhívó passzusokat is szerepeltetik a bankok. A kockázatokra történő figyelemfelhívást illetően ugyanakkor a jövőben egységesedhet a kép, hiszen a felügyelet meghatározza majd azokat a tájékoztatási szempontokat, amelyeket a bankoknak a deviza alapú kölcsönöknél érvényesíteniük kell.