József, Bánk
-7 °C
0 °C

Törékeny a dezinfláció

2004.11.08. 07:55
Októberben 6,4 százalékos volt a tizenkét hónapra visszatekintő infláció - derül ki lapunk konszenzusából. Az áremelkedést alapvetően az üzemanyagok, valamint a háztartási energia drágulása húzta.
A Napi Gazdaság konszenzusa szerint októberben 6,4 százalékkal nőtt az év/év alapon számolt infláció - a KSH 6,6 százalékos szeptemberi inflációt jelentett, az erre vonatkozó konszenzus 6,91 százalékos volt. Az elemzők a dezinfláció folytatódására számítanak, de felhívják a figyelmet a kockázatokra is.

A dezinflációs folyamat lassulása elsősorban az üzemanyagáraknak - kétszer is emelkedtek, összesen 3-4 százalékkal - és a Főtáv díjemelésének tudható be - 7,4 százalékos lakossági, 12 százalékos közüzemi emelés -, kérdés, hogy ebből mennyi jött át októberben. A tizedik hónapban - szezonális okok miatt - a ruházkodási cikkek az előző hónaphoz hasonlóan átlag feletti mértékben drágulnak és az elmúlt három hónap olcsóbbodása után az élelmiszerek esetében is pozitív hó/hó árindexet várunk - vélekedik Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője.

Olcsóbb elektronika

Az élelmiszerárak összességében kis változást mutathatnak havi szinten, nagyobb emelkedés az idényjellegű terményeknél várható. Vojnits Tamás, az OTP Bank vezető elemzője szerint októberben szezonális jellemzőként nagyobb áremelkedés jelentkezik az iparcikkek körében, jellemzően a ruházati cikkek körében folytatódik a szeptemberben megkezdődött áremelkedés. Szerinte nagy kérdés az élelmiszer, ahol úgy tűnik, erős importverseny van, de októberben itt is emelkedés lehetett. Az erős forint továbbra is kedvez a tartós javak áralakulásának, Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy véli, hogy ennek - és a kereslet csökkenésének - köszönhetően például a gépkocsik árai alacsonyabbak lehetnek és egyes elektronikai cikkek ára is tovább mérséklődhet. Az elemzők az év végére 6,02 százalékos, 2004 egészére pedig 6,78 százalékos átlagos inflációt várnak,

Trippon az év utolsó két hónapjában folytatódó dezinflációra számít, aminek eredményeként várakozása szerint a decemberi év/év árindex 6, az éves átlagos infláció pedig 6,8 százalék lehet. Suppan decemberre 6,1 százalékot vár a forintárfolyamok, illetve az olajárak függvényében, így az éves átlagos áremelkedés 6,9 százalék lehet. A jövő év első hónapjaiban a magas bázis kiesésének eredményeként az infláció viszonylag erőteljes további csökkenése várható, és az első negyedév átlagában 5 százalék körüli ütemet várnak az elemzők. Az év további részében azonban viszonylag lapos marad az inflációs pálya, 4 százalék feletti év/év árindexekkel.

Vojnits úgy véli, ha októberi prognózisuk bejön - azaz 6,3 százalék körül alakul az infláció -, akkor jó esély mutatkozik arra, hogy 2005 elején az idei év eleji adóemelések hatásának kiesése miatt az éves index 5 százalék alá esik. Trippon szerint az infláció jövő év első negyedévére várt jelentős csökkenése az MNB számára is nagyobb mozgásteret ad, így a 2004 végéig még várható 50 bázispontos kamatcsökkentést, 2005 első negyedévében összességében újabb 100 bázispontos mérséklés követheti.