Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Diákmunka óránként akár hatszáz forintért

2003.07.18. 09:54
A diákok órabére 340-600 forint körül alakul. Leggyakrabban a csomagolás, raktári munka, telemarketing, árufeltöltés, adatrögzítés és irodai kisegítő munka közül lehet választani. A fiatalok azonban szívesen fordítanának vagy tesztelnének szoftvereket.
A diákok foglalkoztatásával nyolc nagyobb iskolaszövetkezet foglalkozik Magyarországon, közülük négy épített ki országos hálózatot. A kisebb szövetkezeteknél is több ezer diák van regisztrálva, a piacvezető Melódiáknál harmincezren.

Többen dolgoznának, mint amennyi munka van

A kis és közepes hálózatot fenntartó szervezetek havonta hat-nyolcszáz fiatalnak tudnak munkát biztosítani. Leggyakrabban a csomagolás, raktári munka, telemarketing, árufeltöltés, adatrögzítés és irodai kisegítő munka közül lehet választani.

A diákok szívesebben keresnének pénzt olyan kvalifikáltabb munkakörökben, mint a szoftvertesztelés, fordítás - állítja Pataki Zoltán, a Jobland Iskolaszövetkezet marketingigazgatója. Pataki szerint a diákmunka szezonalitása visszaszorulóban van, egyre többen vállalnak munkát tanév közben is megélhetési vagy szórakozási költségeik fedezésére. Évekkel ezelőtt még keresni kellett egy-egy munkához a jelentkezőket. Ma jóval több a jelentkező, mint a munka - ez persze nyáron fokozottan érvényes.

Ötvenezer alatt szinte nincs levonás

A diákok egy hónap alatt átlagosan 60-70 ezer forintot kereshetnek, ha az egész hónapot ledolgozzák. A jellemző tényleges bérszint azonban 50 ezer forint alatt marad, ami adózás szempontjából kedvezőbb számukra.

A bruttó bérből, ami a közvetítői járulék levonása után keletkezik, egy-egy százalék munkaadói és munkavállalói járulékot, valamint húsz százalék személyi jövedelemadót vonnak le. Ez utóbbiból 18 százalékot adójóváírás címén visszakap a diák, így bruttó keresetének 97 százalékát viszi haza.

Az ötven-százezer forintos sávban harminc, százezer forint felett pedig negyven százalék az szja. Az utóbbi kereset azonban a diákmunkáknál csak elvétve fordul elő.

A foglalkoztató is jól jár az iskolaszövetkezettel

A diákokat jogilag az iskolaszövetkezetek foglalkoztatják, a megbízók a szövetkezetnek egy-egy projektre fizetnek meghatározott díjat. Az iskolaszövetkezet ennek 20-25 százalékát veszi le közvetítési jutalékként, amiből a működési költséget, az alkalmazottak bérét finanszírozza.

A foglalkoztató jobban jár, ha iskolaszövetkezeten keresztül keres munkaerőt. Így ugyanis nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetnie és az emberi erőforrás szervezésére sem kell külön energiát fordítania - véli Pataki.