Salamon
-1 °C
13 °C

Győr-soproni falu a műpéniszexport központja

2001.07.26. 13:20
A Beate Uhse német szexipari konszern Magyarországra telepíti nemrég megszerzett vibrátorkészítő üzemét. A több száz millió forintos beruházás Börcsön valósulhat meg, ahol a Trans-ex Kft., amelyben a Beate Uhse már részesedést szerzett, eddig is szexuális segédeszközöket gyártott. Az önkormányzat várhatóan támogatja a munkahelyteremtő kezdeményezést.
A Beate Uhse német szexipari konszern több száz millió forintos beruházással épít gyárat a magyarországi Börcsön - közölte a Napi Gazdaság. A német cég tavaly szállt be a településen már korábban is szexuális segédeszközöket gyártó Trans-ex Kft.-be, és azt a kft. első embere szerint rövid időn belül 100 százalékosra emeli.

Eddig a korbács és a guminő volt a sláger, mostantól a műpénisz

Made in Börcs
Johann Bazsó, a Trans-ex ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: a vállalkozás már tíz éve működik, latex- és bőrruhákat, korbácsokat és gumibabákat gyárt. Termékeit nem Magyarországon értékesíti, megrendelője egy holland cég, a Beate Uhse AG egyik tulajdonosa volt. Az igazgatótól megtudtuk, hogy az anyavállalat megvásárolt egy németországi vibrátor- és műpéniszkészítő üzemet, és ezt a gyárat akarják áttelepíteni Magyarországra, elsősorban az olcsó munkaerő miatt.

Szűk a magyar piac

Mivel a német üzem tulajdonosa a Beate Uhse AG-hez tartozó Lavetra GmbH, így a beruházás után várhatóan a Trans-ex Kft. nevét is Lavetra Kft.-ra módosítják. Bazsó szerint a magyar piac túl szűk, így továbbra is a nyugat-európai konszern hálózata értékesíti majd a börcsi termékeket, de az igazgató biztos benne, hogy néhány év múlva már idehaza is számottevő kereslet mutatkozik majd a segédeszközökre.

A polgármester támogatja

"A beruházás révén új munkahelyek létesülnek a faluban, ezért támogatjuk az üzletet, bár a végső döntést a közgyűlésnek kell meghoznia" - mondta kérdésünkre Rácz Róbert, Börcs polgármestere. A Trans-ex eddig 30-35 főt foglalkoztatott, ez most várhatóan nyolcvanra bővülhet. A nyugat-magyarországi munkaerőhiány miatt a bővítés után már valószínűleg más falvakból, sőt akár Győrből is érkezhetnek munkavállalók a gyárba - tette hozzá a polgármester.

Rácz elmondta, hogy a Trans-ex eddig körülbelül egymillió forintnyi iparűzési adóval járult hozzá a település költségvetéséhez, az összeg a bővítés után várhatóan komolyan növekedni fog. A polgármester szerint a cég 2002-ben akar beruházni, így a közgyűlésnek várhatóan még idén döntenie kell.