Viola
-5 °C
-2 °C

Gyurcsány: Nem lesz adócsökkentés 2012-ig

2007.02.27. 15:48
Nem puhítunk a költségvetési politikán, nem lesz adócsökkentés 2012-ig. A deficitet 2009-re a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá csökkentjük – ezeket ígérte Gyurcsány Ferenc külföldi tudósítóknek. A kormányszóvivői iroda szerint egyes adónemekben lehetnek változások.

Magyarország nem vizezi fel költségvetési politikáját, és tovább dolgozik azon, hogy államháztartási hiányát 2009-re a hazai össztermék 3 százalékára csökkentse a tavalyi, majdnem 10 százalékról. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök külföldi tudósítóknak mondta kedden.

A kormányfő szerint "végre a helyes irányba tartunk, és semmi olyat nem tervezünk, amitől puhulna ez a terv". Továbbra is számítunk a 3 százalékos cél elérésére 2009-ben – idézte a kormányfőt Reuters. Gyurcsány arról is beszélt, hogy legkorábban 2012-ben lehetséges adócsökkentés – a Dow Jones ezt emelte ki a miniszterelnök szavait idézve.

A miniszterelnök kijelentésével kapcsolatban a kormányszóvivői iroda az Index kérdésére azt közölte: a GDP-arányos adóbevételek nem csökkenhetnek 2012-ig, azonban az egyes adónemeken belül, illetve a különböző adónemek között lehetnek adóváltozások. Bár a kormányzati kommunikáció nem említett példát, jövőre várhatóan jön az ingatlanadó. Emellett eddig nem írták az ötéves adócsomagban szereplő szja-csökkentés ígéretét, így jövőre tovább emelkedhet az a jövedelmi sáv, ami az alacsonyabb szja-kulccsal adózik.

A múlt év végi és az ez év eleji költségvetési számok jobbak a vártnál, de a kormány, ötévi hiánytúllépés után, még csak most kezdi újjáépíteni hitelességét. "Abszolút semmi szándékom nincs olyan kormányintézkedésekre, amelyektől felpuhulna a végre jó irányba tartó folyamat. Nem akarom elvesztegetni az eddig megszerzett hitelességi tőkét" - mondta a miniszterelnök a Reuters és a Dow Jones hírügynökség szerint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!