Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Harminc forinttal drágul a cigi?

2003.07.30. 08:11
A gyártókat még nem tájékoztatták, ám a jelenlegi tervek szerint 17,6 százalékkal emekedik a dohánytermékek adója januártól. Ha ez így lesz, akkor a cigaretta átlagosan nyolc százalékkal, dobozonként 25-30 forinttal drágul. Jelenleg a legkedveltebb cigaretták átlagára 340 forint, az EU miatt ez néhány éven belül megkétszereződik.
Számítások szerint amennyiben a dohánygyártók teljes mértékben áthárítják a tervezett jövedékiadó-emelést a dohányzókra, átlagosan 8 százalékkal, vagyis 25-30 forinttal emelkedhet a cigaretták fogyasztói ára január elsejétől. A jövő év elejétől ugyanis várhatóan 17,6 százalékkal nő a dohánytermékek jövedéki adója.

Az adóemelés mértéke még kérdéses

Az adószint tervezett növekedését Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője megerősítette. Hozzátette azonban, hogy ennek tervezett mértéke, tehát a 17,6 százalékos szint, az év hátralévő részében még módosulhat.

A hírek szerint a szaktárca 14,6 százalékkal kívánta emelni a dohánytermékek jövedéki adóját. A 25 százalékos áfakulcs két százalékpontos, vagyis három százalékos csökkentését mindenképpen be akarták építeni a termék adójába. Ha ez nem történne meg, a termékkörnek süllyedt volna az ára, miközben az kontinensszerte emelkedik (Franciaországban például idén összesen 14 százalékkal emelték a dohánytermékek adóját .

A gyártókat még nem tájékoztatták

Lapinformációk szerint a tervezett adóemelésről a gyártók egyelőre sem hivatalosan, sem informálisan nem kaptak tájékoztatást. Emiatt egyelőre nem tudni, hogy a lépés hogyan érinti a cigaretta fogyasztói árát. A legutóbbi 20 százalékos emelkedés azonban hozzávetőlegesen 10 százalékos drágulást hozott a közkedvelt márkák esetében.

A termék jövedéki adójának 2008-ig kell elérnie az Európai Unióban is alkalmazott szintet, vagyis ezer szálra vetítve a 64 eurós normát, ami a mostani számítások szerint a közkedvelt márkák esetében 600-650 forint körüli fogyasztói árat okozna. Jelenleg a közkedvelt márkákért átlagosan 340 forintot kell leszurkolni a boltokban és a trafikokban.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft