Piroska
-1 °C
5 °C

Európai segítséggel a cigarettacsempészek ellen

2004.11.11. 23:28
Magyarország az illegális cigaretta-behozatal visszaszorításáért és az adócsalások elleni küzdelemben fog együttműködni az Európai Csalásellenes Hivatallal - mondta Draskovics Tibor, miután találkozott a szervezet főigazgatójával.
Magyarország várhatóan két területen fog szorosan együttműködni az Európai Csalásellenes Hivatallal (OLAF): az illegális cigaretta-behozatal visszaszorítása érdekében, illetve átveszi azokat a tapasztalatokat, amelyeket az OLAF derített fel az áfa-befizetés elkerülésének eseteire az Európai Unióban - közölte Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter csütörtökön a késő esti órákban találkozott Franz-Hermann Brünerrel, az Európai Csalásellenes Hivatal főigazgatójával. Magyarország érdeke, hogy átláthatóbb, tisztább, rendezett, a kialakított szabályokat követő gazdasága legyen, így elemi érdek az együttműködés az OLAF-fal - fogalmazott Draskovics Tibor.

Tízmilliárdos kár

Az illegális dohánybehozatal az országnak több tízmilliárd forintos kárt okoz összességében, emiatt az ország várhatóan már a közeljövőben csatlakozik ahhoz a megállapodáshoz, amelyet az Európai Unió tíz tagállama kötött a Phillip Morris amerikai dohánygyártó céggel.

"Úgy tűnik, Magyarország számára is előnyöket jelentene, hogy az ország csatlakozzon a megállapodáshoz, rövidesen döntünk ebben a kérdésben." - mondta a pénzügyminiszter. Több olyan országgal is határos Magyarország, amely nem tagja az EU-nak és ezeken a "nem belső uniós határokon" elég jelentős a cigarettabehozatal. A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy emiatt már a nyár folyamán szigorú intézkedéseket kellett hoznia az országnak annak érdekében, hogy megvédjük a magyar dohánytermelőket, kereskedőket és az adófizetők érdekeit is.

Az együttműködés másik területe az áfával kapcsolatos visszaélések felderítése, elhárítása. A miniszter utalt arra, hogy az idén az áfa-bevételekben jelentős elmaradás volt tapasztalható, "azért, hogy eleget tegyünk az adófizetőkkel szembeni felelősségünknek, hogy lehetőség szerint minden áfával kapcsolatos csalást megakadályozhassunk, technikai segítséget kértünk az Európai Unió Bizottságától és most az OLAF-tól is, annál is inkább, mert úgy tűni, az újabb keletű visszaélések éppen az EU tagországaival folytatott kereskedelemhez kapcsolhatóak".