Valér
-2 °C
0 °C

Nem szeretik a dollárhiteleket a bankok

2008.03.27. 07:39
A Fed kamatvágásainak hatására a dollár kamatszintje már a svájci frankéval vetekszik, a hazai pénzintézetek ennek ellenére nem látnak vonzó lehetőséget abban, hogy akár lakossági ügyfeleiknek is dollárban meghatározott kölcsönt kínáljanak.

A Budapest Bank portfóliómenedzsere, Bebesy Dániel szerint az idegenkedés logikus. A Fed kamatpolitikáját ugyanis nagy kilengések jellemzik, így egyáltalán nem biztos, hogy sokáig marad az alacsony kamat, több döntéshozó is utalt arra, hogy a radikális csökkentéseket követően gyorsabban kell majd normalizálni a kamatszintet. A kamat mellett - hangsúlyozta Bebesy - az árfolyamkockázat is jelentősnek mondható, hasonlóan a jenhitelekhez.

A magyar gazdaság az eurózónával, illetve a svájci gazdaság teljesítményével mutat nagyobb szinkronitást, és ez csökkenti a nagyobb árfolyamkilengések lehetőségét, ami kiszámíthatóbbá teszi az euró- és frankhitelek törlesztésének alakulását. Az euró- vagy svájcifrank-alapú hitelekhez képest magasabbnak, összetettebbnek tartott, új típusú kockázatok miatt nem kíván piacra lépni dolláralapú konstrukcióval a CIB Bank. Ott is azt emelték ki, hogy a dollár kockázatos deviza, az árfolyam volatilitása jóval nagyobb az euróval, de a svájci frankkal összehasonlítva is. Az ügyfél által fizetendő törlesztőrészlet így rövid idő alatt nagymértékben nőhet, ami tömeges delikvenciát okozhat.

A lakossági hitelezésben a (japánjen-alapú kölcsönökkel már elindult) OTP és K&H sem tervezi jelenleg a dolláralapú hitelek bevezetését. Mint a legnagyobb magyar banknál elmondták: a dollár-báziskamat mértéke az utóbbi időben valóban az ügyfelek körében népszerű CHF-kamat szintjére esett, a jenhitelek báziskamataitól azonban továbbra is elmarad. Ráadásul az előbbi előny is átmeneti lehet. A piaci környezet változásaira reagálva a bank - szögezték le az OTP-nél - természetesen folyamatosan vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyek az ügyfelek számára előnyös megoldást kínálhatnak.

Az értékesítés jelentős volumenét - a K&H-nál 90 százalék feletti részét - jelenleg is a svájcifrank-hitelek teszik ki. Jellemzően addig nem várható ezek visszaszorulása, ameddig a kamatszintek vagy az árfolyamszintek tartós elmozdulása okán más termék nem mutat kedvezőbb feltételeket - tették hozzá a K&H-nál.

Mivel a dollárkamatok relatíve változékonyabbak - érvelt a UniCredit ügyvezető igazgatója, Tamás Gábor -, nem tervezik külön hitelajánlatokat kidolgozni a pillanatnyi kamatszint miatt. Mint hozzátette: az olcsó dollárt és alacsony dollárkamatot ügyfeleik a bank treasury területe által kínált árfolyam- és kamatcseretermékekkel tudják "kiaknázni".

Az MKB bank lakossági ügyfélkörében forint-, euró- és svájcifrank-alapú hitelek szerepelnek. Dollárban és japán jenben nem nyújtanak hitelt lakossági ügyfeleiknek. Mint megtudtuk: a jelzálog-fedezetű hiteleknél továbbra is jellemző a svájcifrank-hitelek túlsúlya, az ügyfelek körülbelül 80 százaléka ebben a devizanemben igényel ilyen kölcsönt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!