Valér
-2 °C
0 °C

Egyre több a diplomás munkanélküli

2004.07.08. 08:55
A legnépszerűbb szakok termelik a legtöbb állástalan diplomást. Túl sok a jogász, a bölcsész és a közgazdász, kevés a lelkesedés, a tapasztalat és a nyelvtudás.
Várhatóan a jövő hónapban tetőzik a diplomás munkanélküliség, ugyanis augusztusban kerül a legtöbb pályakezdő a regisztrációba - mondta Vass István, a Fővárosi Munkaügyi Központ igazgatója. Május végéig átlagosan 13 885 regisztrált diplomás munkanélküli volt, a diplomás pályakezdők száma 2874 volt, mondta el Lázár György, a Foglalkoztatási Hivatal főosztályvezetője. Ez már most húsz százalékkal több, mint a tavalyi ilyenkor.

Nincs kereslet

Továbbra sem találkozik a kereslettel a "népszerűség" - derül ki az adatokból. A diplomások körében a jogász a legnépszerűbb szak, s az igazgatásszervező, és a gazdálkodási is előkelő helyen van, mondta el Roberts Éva, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) tájékoztatási igazgatóhelyettese. Az alapképzésre jelentkezők között az egyetemi közgazdasági és a főiskolai idegenforgalmi és szálloda szak vezet, a harmadik helyen a jogászképzés áll. Az idegenforgalmi és szálloda szak népszerűségének növekedése szakemberhiányt csökkenthet, a gazdasági és a bölcsészképzések népszerűsége négy-öt év múlva tovább növelheti a diplomás munkanélküliséget.

Az ilyen pályakezdőkre a legkisebb a munkaerő-piaci kereslet, állítja Tokár Péter, a Tesk Tanácsadó Iroda ügyvezető igazgatója. Mérnöki diplomával viszonylag könnyen lehet állást kapni, különösen, ha egy második diploma is segíti az álláskeresőt. Ha a közgazdász vagy jogi diplomát legalább egy, de inkább két nyelv magas szintű tudása kíséri, a pályakezdőnek is adódnak lehetőségek. Ám a jelentkezők alig egyharmadának van nyelvvizsgája.

Nem fiatalok

A próbálkozók közel húsz százaléka egyébként 28 év feletti (több mint 33 ezer fiatal), köztük vannak olyanok, akik már másoddiplomát szeretnének. Szakértők egyébként is állítják: akik felsőfokú oklevelükkel nem tudnak elhelyezkedni, egy második diplomától remélnek munkalehetőséget.

Változóban a munkaadói magatartás: a bölcsész, jogász, gazdasági végzettségűek várhatóan máshol is el tudnak helyezkedni - véli a Fővárosi Munkaügyi Központ igazgatója, példaként említve egy olyan munkáltatót, amelyik HR-pozícióban angoltanárt alkalmazott. Az elkövetkező egy-két év statisztikája várhatóan tovább romlik, de a többlettudást felszívja a gazdaság - fogalmaz a szakember.

Több lelkesedés

Tokár Péter szerint azonban, akik a bölcsész vagy gazdasági képzést választják, számolniuk kell azzal, hogy nagy ambícióval van csak esélyük állást találni, vagy abban az esetben, ha tanulmányi éveik alatt multiknál szereztek tapasztalatot. Vállalkozásba is kezdhetnek, de ehhez még több lelkesedés, szorgalom szükséges. Rosszabb esetben pedig hosszú időre iskolapadba kényszerülnek, amíg versenyképes tudást nem szereznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!