Piroska
-2 °C
5 °C

Holnaptól drágább lesz a világ

2004.06.30. 07:38
Tizenöt törvény, nyolc kormányrendelet és mintegy három tucat miniszteri rendelet lép életbe vagy módosul július elsejével. Többek közt drágul a közlekedés, fizetni kell a talajterhelési díjat és szabadabb lesz a villamosenergia-piac.
Az EU-csatlakozás jegyében több változás is életbe lép a magyar biztosítási szektorban. Holnaptól a magyar gépjárművekben külföldön okozott károk esetében a kártérítési eljárást a kárt okozó külföldi gépjármű biztosítójának magyarországi kárrendezési megbízottjánál lehet bonyolítani. Az uniós előírások függvényében emelkedik a gépjármű felelősségbiztosítási szolgáltatások kártérítési összege is.

A gépjárműben és egyéb dolgokban bekövetkező károk esetében káreseményenként 500 millió forint, személyi sérüléssel járó balesetek során káreseményeként 1,25 milliárd forint lesz a kártérítés maximális összege. Ennek kapcsán még jobban elveszíti jelentőségét a magyarországi biztosítók által kínált, ám igénybe nem nagyon vett, limit nélküli biztosítási szerződések száma. A biztosítók is többet követelhetnek viszont ügyfeleiktől, ha bebizonyosodik, hogy ittas vagy kábítószeres állapotban okoztak balesetet - akár egymillió forintot is követelhetnek a károkozótól.

Jegyár és eredet

Csütörtöktől jelentősen drágul a BKV-jegyek és bérletek ára. A korábban 140 forintos menetjegy 145 forintba, az átszállójegy 240 helyett 250 forintba kerül majd, míg a felnőtt havibérlet 5200-ról 5400 forintra, és diákbérlet 1850-ről 2050 forintra drágul.

Holnaptól hatósági áras lesz az eredetiségvizsgálat. A folyamat végén a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó Hivatala állítja majd ki az igazolást és eképp felel majd a kiállított bizonyítványok valóságtartalmáért. Az érintett hivatal a korábbiaknál gyorsabban, immár negyedévenként végzi a biztosítók adatai alapján azt az összegzést, amely alapján kiszűrhető, hogy mely gépjárművekre nem fizették meg a kötelező felelősségbiztosítás díját.

Változik a környezetterhelésről szóló törvény is; bevezetik a talajterhelési díjat. Ez azt a kibocsátót terheli, aki nem csatlakozik rá a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára, de szennyvízelhelyezést alkalmaz. A díj összege 120 forint lesz köbméterenként.

Áram, gyógyszer, Sulinet

A villamosenergia-piac liberalizációjának második lépcsőfoka a holnapi nyitás. Így nemcsak az évente 6,5 gigawattóránál több áramot fogyasztók választhatják a liberalizált piacot, hanem minden nem lakossági fogyasztó bekerül ebbe a körbe. A feljogosított fogyasztók köre azonban nem lehet maradéktalanul boldog, hiszen a tavalyi év második felében a szabad piac "befulladt", aminek oka főként a források hiánya volt. Így kínálati hiány lépett fel az importnál, ez okozta a 2004. évre szóló határkeresztező jogok aukcióján az árak radikális növekedését. Emiatt néhány feljogosított fogyasztó úgy döntött, hogy visszalép a közüzemi piacra, ahol olcsóbb az áram egyes fogyasztók számára.

Július elsejével a gyógyszerek termelői és fogyasztói ára visszaáll a márciusi 100 százalékra, míg a térítési díjak maradnak a jelenlegi 85 százalékon. Ez érinti valamennyi - támogatott és nem támogatott - medicinát. Ezen árak a mintegy 6500 szubvencionált orvosság esetében elméletileg 2007 elejéig, míg a nem támogatott készítményeknél az év végéig biztosítottak.

Változásokkal ünnepli egyéves fennállását a Sulinet Expressz program: 3,4 millió forintos jövedelemhatárnál csökken, 4 millió forintnál megszűnik az adókedvezmény és életbe lép az 50 százalékos önrész intézménye. Változás, hogy az eddigi kedvezményezettek mellett valamennyi, a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó magánszemély igénybe veheti az évente legfeljebb 60 ezer forintos adókedvezményt. A módosítással a jogosultak száma a duplájára, 3,3-3,6 millió főre emelkedik.