Gusztáv
-4 °C
1 °C

Még a Tesco is bezár az áfaváltás miatt

2006.08.31. 08:04
Húzós éjszakájuk lesz a kereskedőknek ma, ugyanis holnapra át kell állítaniuk a pénztárgépeket, és meg kell kezdeni a termékek átcímkézését ahhoz, hogy péntek reggelre eleget tegyenek az áfaváltozás hozta új helyzetnek.

A középső áfakulcs eltűnése sokkal nagyobb árutömeget érint, mint az áfakulcs év eleji, 25-ről 20 százalékra csökkentése, ráadásul akkor az áfaváltás munkaszüneti napra esett, vagyis több idő maradt a felkészülésre és a jogszabálynak való megfelelésre.

A munka nagyságát jelzi, hogy még a Tesco is szünetelteti hét órára az éjjel-nappali üzletei és benzinkútjai működését, azok csütörtök este 11-kor bezárnak és péntek reggel hatkor nyitnak ki - válaszolta a Napi Gazdaság kérdésére Bogár Éva, a kereskedelmi lánc kommunikációs vezetője. Az Auchan egyébként is zárva tart éjszaka, ez alatt az idő alatt kezdi meg a munkát. Gillemot Katalin, a cég kommunikációs igazgatója elmondta, nem elsősorban a pénztárgépek átállítása jelenti a nagy munkát, hanem az áruházanként 50-60 ezer polccímke, amit ki kell rakni, hogy a cég megfeleljen a fogyasztóvédelmi törvénynek.

A beszerzési láncokhoz tartozó boltoknál némileg egyszerűbb a helyzet, hiszen kevesebb terméket kell átárazni, ám a tulajdonosoknak valószínűleg nem kis erőfeszítésükbe telik majd, hogy hivatalosan állíttassák át pénztárgépeiket. Míg a hipermarketekben a számítógép vezérelte pénztárgépes rendszerben egy szoftvert kell ehhez telepíteni, addig a kisebb boltoknál szakértő közreműködését kell kérni.

A Spar is igyekszik egy éjszaka alatt befejezni az áfaváltást, Laber Zsuzsa, a cég kommunikációs igazgatója szerint nem lesz szükség arra, hogy a boltokat munkaidőben bezárják. A tapasztalatok szerint az év elején sem sikerült maradéktalanul megoldani az átállást egy éjszaka alatt, ezért az Országos Kereskedelmi Szövetség haladékot kért és kapott a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől. Ez vonatkozik a címkék cseréjére (vagyis az átmeneti időben az eladó nem köteles annyiért adni a portékát, amennyi a címkén szerepel). A pénztárgépek átállítására november 30-áig ad haladékot az adóhatóság.