Emőke
-4 °C
9 °C

Drágulnak a budapesti lakások

2004.04.05. 16:29
Több, mint tíz százalékkal nőtt a fővárosi ingatlanok ára, egy négyzetméter átlagosan 257 ezer forintba kerül. Használt lakásból közel hetvenezer cserél gazdát évente, ennek alig tizede az új lakások piaca.
A budapesti lakóingatlanok ára 2004. első negyedévében 11 százalékkal nőtt, míg az építési telkeké 9,13 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva - derül ki az Ingatlan-Online adatbank mintegy 680 ezer kínálati ajánlatból összeállított felméréséből.

Drágultak

A budapesti lakóingatlan piacon az átlagos négyzetméter ár a felmérés alapján 257 ezer forint volt 2004. első negyedévében, szemben a tavalyi 233 ezer forinttal. Ugyanakkor az építési telkek átlagos négyzetméter ára 45300 forintról, 41180 forintra csökkent. Az elemzés szerint az új lakások és építési telkek idei árváltozásában már megjelent egyrészt az építési telek értékesítése után ez évtől fizetendő 25 százalékos áfa, másrészt a kedvezményes lakáshitelek felső határa radikális csökkentésének hatása.

A lakóingatlan-árak közvetlen összefüggésben vannak az inflációval és az elmúlt három évben egyenletes, lineáris növekedést mutatnak - állapítja meg az elemzés, amelyben erre alapozva 266 ezer forintra prognosztizálják a 2005. év I. negyedévi négyzetméterárat. Az Ingatlan-Online adatbank szerint az EU-csatlakozás rövidtávon nem hoz változást a magyarországi ingatlanpiacon.

Tizede

A fővárosi használtlakás- és házas lakóingatlan-piacon a fővárosban évente mintegy hatvan-hetven ezer használt lakás cserél gazdát. Az új lakások piaca ennél egy nagyságrenddel kisebb, azaz hat-hétezer új lakás jelenik meg évente a piacon.

Jól érzékelhetően a kormány pénz -és hitelpolitikájának eszközrendszere beszűkült, mert hiába vetette be a támogatott hitelek felső korlátjának drasztikus csökkentését, arra a piac nem azt lépte, amit kikalkuláltak a pénzpolitika tervezői. Ugyanis szinte azonnal megjelent az euró alapú hitel, az EU-ban alkalmazott kamatokkal és lényegesen magasabb felső hitelhatárral.