Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ha Medgyessy megy, Draskovics is bukik

2004.08.03. 08:10
A Napi Gazdaság által megkérdezett politikai elemzők szerint nem valószínű a kormányfőváltás, a gazdasági elemzők pedig úgy vélik, a politikának nem lesz meghatározó szerepe a közeljövőben az árfolyam alakulásában.
Az utóbbi napokban újabb és újabb híresztelések láttak napvilágot a kormány átalakításáról, hétfőn leváltották Gál J. Zoltán kormányszóvivőt, majd Medgyessy Péter miniszterelnök kért bizalmi szavazást magával szemben a Szocialista Párt vezető politikusaitól.

A devizapiac nyugodt

A devizapiac eddig nyugodtan vette tudomásul a történteket, az euró árfolyama tegnap csak rövid időre lépte át a 250 forintot, a dollár viszont 208 forintig jutott. A miniszterelnök most elsődleges feladatának mind a kormányon, mind a nagyobbik kormánypárton belül a hátországa megerősítését tekinti, véli Giró-Szász András politikai elemző.

Ennek tudja be Gyurcsány Ferenc sportminiszter esetleges elmozdítását (állítólag erre a sorsra juthat Hiller István kulturális miniszter is), amely nem a tárcavezetők miniszteri munkáját minősíti, hanem a különböző társadalompolitikák közti vitát, illetve az erőviszonyok átrendeződését jeleníti meg. Giró-Szász szerint kevés esélye van a közeljövőben Medgyessy leváltásának: egyrészt a jövő évi, szigorúra szabott költségvetésről ősszel kezdődő parlamenti vita nem a legalkalmasabb időpont egy új kormányfő bemutatkozására, másrészt nincs széles támogatói bázissal rendelkező alternatívája a jelenlegi miniszterelnöknek.

Medgyessy pótolhatatlan?

Ősszel, az MSZP tisztújító kongresszusán dőlhet el, hogy milyen lesz a továbbiakban a kormányfő és a párt viszonya. A piac nincs felkészülve és nem is számít komolyabb politikai krízisre; értékelte a helyzetet Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője. A gazdasági szakértő is úgy látja, a politikai bizonytalanság kiteljesedésének egyik gátja, hogy nincs kivel pótolni Medgyessyt. Amennyiben mégis távozna a jelenlegi kormányfő, az a forintpiacon gyengülést, az állampapírpiacon hozamemelkedést eredményezne.

A prominensek találkozója dönthet

A kormányfőváltás ugyanis valószínűleg magával hozná a Medgyessy bizalmi emberei közé sorolt Draskovics Tibor pénzügyminiszter távozását is, márpedig a fiskális politikával szembeni bizalmatlanság valamelyes enyhülése elsősorban az ő személyéhez köthető.

Az állampapír-piaci hozamok emelkedése nem az amúgy is csekély intenzitással jelen lévő külföldiek meglévő állományának likvidálása, hanem az aukcióktól való távol maradásuk miatt képzelhető el- tette hozzá a szakértő. Más véleményen van ugyanakkor Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője. A Napi gazdaságnak hétfőn elmondta: ha az általános piaci hangulat nem változik, akkor gyengülhet, vagyis újra a 250-es szint fölé kerülhet az árfolyam, amire nagy hatással lesz a Medgyessy és az MSZP prominens tagjai közti hétfő délutáni találkozó kimenetele is.