Márk
13 °C
28 °C

Ingyen orvos nincs többé

2006.11.14. 13:58
Április 1-jétől a gyakorlatban is csak az kap egészségügyi ellátást, aki fizetett járulékot. A köztisztviselői illetményrendszer reformjáról szóló javaslatot tavasszal nyújtja be a kormány - jelentette Draskovics Tibor.

Április 1-jétől lehet arra számítani, hogy az egészségügyi ellátásokat - kivéve az életmentő beavatkozásokat - csak azok vehetik igénybe, akik befizették az egészségügyi járulékot. Ezt Draskovics Tibor, az államreform-bizottság vezetője jelentette be a GKI Gazdaságkutató Zrt. által szervezett Reformkényszer és kényszerreform konferencián. Nem az a cél, hogy minél többen legyenek azok, akik csak életmentő beavatkozásokra jogosultak, hanem az, hogy mindenki fizessen járulékot - emelte ki.

Az egykori pénzügyminiszter hangsúlyozta: társadalombiztosítást kell csinálni abból a rendszerből, amely ma csak a nevében az. Ez azt jelenti, hogy egyértelműsíteni kell, a közös társadalmi kockázatközösségben mindenkinek kötelező részt vennie, azaz fizetnie. Ez alól csak nagyon világosan meghatározott feltételek alapján lehetnek kivételek azok, akik után az állam fizeti meg a járulékot.

Versenybérezés 2009-től

Draskovics szólt arról is: egy hónapon belül benyújtja a kormány a parlamentnek azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a közszféra átalakítását célozzák. Az államreform-bizottság elnöke az Indexnek elmondta: a még az idén elkészülő törvényjavaslatok a köztisztviselők pályáztatásával, versenyvizsgájával kapcsolatos szabályokat tartalmazzák majd. Tavaszra készülnek el a teljesítményméréssel és az erre alapuló új bérezési rendszerrel kapcsolatos törvénytervezetek, amelyek lényege, hogy - szemben a jelenlegi helyzettel - a nem a közigazgatásban eltöltött idő lesz a fizetések szempontjából meghatározó tényező.

Az új rendszer szakaszosan lépne életben a jelenlegi elképzelések szerint - mondta Draskovics, aki szerint 2009. január 1-jétől már a teljes közszférában érvényesül a versenybérezés. A szakaszos bevezetés nem kor, hanem rangsor alapján történik, elsőként a központi közigazgatás vezetőinél, majd a központi közigazgatásban, illetve mindenütt először a vezetőkre vonatkozóan lép hatályba az új rendszer.

Feje tetejére állítják

Draskovics szerint alaptalan az a kritika, hogy a kormány csak beszél a reformokról, de nem történik semmi. Mint mondta, a kommunikációban vannak hibák, de a javaslatok sorra kerülnek a parlament elé. Könnyebb lenne a helyzet, ha nem csak a kormánynak, hanem a politikai ellenzéknek is lennének javaslatai, de az ő oldalukon Draskovics szerint csak üres papír látható.

Az államreform-bizottság elnöke szerint a reformok szelleme is világos: az ingyen ebédnek vége, hangsúlyozta, ugyanakkor a feje tetejére kell állítani azt a rendszert, amelyben eddig a közszolgáltatást nyújtó intézményeket védték a fogyasztótól, azaz a szolgáltatást igénybe vevő állampolgártól. Ennek költségvetési hatásai 2007-ben még kevéssé érvényesülnek - ismerte el a volt pénzügyminiszter, ám hangsúlyozta: a kormány egyrészt óvatosan számolt, másfelől az első évben elkerülhetetlenek a leépítéssel együtt járó egyszeri kiadások. 2008-2009-ben már százmilliárdos nagyságrendű megtakarítást hoznak a büdzsének a reformok. Draskovics szerint egyedül a nyugdíjrendszer már bejelentett korrekciója százmilliárd forintos megtakarítást eredményez 2009-2010-ben.