Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kétszázmilliárdhoz közelít a Draskovics-csomag

2004.01.30. 09:03
Megkapták a miniszterek a 120 milliárdos takarékossági csomag fejezetekre lebontott javaslatait. Ha az idei megtakarítás következetes lesz és tartható, a kormánynak 2005-2006-ra nőhet meg a mozgástere. Amennyiben a minisztériumok minden javasolt költségcsökkentő intézkedést meghoznak, kétszázmilliárd közelében járhat a megtakarítás.
Összességében 190 milliárd forintos a Draskovics-csomag - legalábbis ennyi lesz, ha a minisztériumoktól tervezett elvonások egyes tételei összeadódnak, ugyanis a 120 milliárd forintot nettóban kell érteni, s a kijelölt pénzügyminiszter "ráhagyással számolta" ki idei takarékossági javaslatát. Nem a kiadások, hanem a tervezett bevételek elmaradása miatt van szükség a költségvetési megszorításra. A Világgazdaság értesülései szerint legkevésbé az általános forgalmi adóból tervezett 1904,9 milliárd forint beérkezéséért tennék tűzbe a kezüket a szakemberek. Az előirányzat ugyanis 12 százalékkal magasabb a tavaly teljesültnél, és figyelembe kell venni azt is, hogy az uniós csatlakozás miatt is nagy kockázatot tartalmaz ezen költségvetési sor pénzforgalmának alakulása.

Most vagy soha

A miniszterek már megkapták a tárcáiknál ajánlott lefaragások összegeit, a belső tartalomról az egyes tárcáknak maguknak kell dönteniük. Mindenesetre a Világgazdaság információi szerint Draskovics Tibor a kormány szerdai informális ülésén azt mondta: a minisztériumok dologi kiadásaiból összességében öt százalékot, mint ismert, a költségvetési beruházásokból tíz százalékot s az egyéb fejezeti kezelésű előirányzatokból közel harminc százalékot kell lefaragni. Úgy tudni, a kijelölt pénzügyminiszter a kabinet ülésén azt hangsúlyozta, hogy azonnali visszafogást tud elfogadni, így nem lehet szó következő éveket terhelő javaslatokról. A kabinet egyébként február 25-én véglegesíti a megszorító csomagot.

Ez nehéz év lesz

Helyzetértékelésében többek között azt mondta: a belső fogyasztás meghaladja a gazdaság teljesítményét, a cél az, hogy ezt összhangba hozzák. Ha sikerül elhárítani a növekedés korlátait, s visszaszerezni az elfogyott bizalmat, 2005-2006-ra 4-4,5 százalékos növekedésre lehet számítani. Így tehát, ha az idei megtakarítás következetes lesz és tartható, a kormány mozgástere a következő évekre nőhet, a 2004-es év azonban "nehéz év lesz". Bár ennek a kabinetnek "öt választás is kijutott" a ciklus alatt, 2006-ra kell koncentrálni.

Építkeznek

A 155 milliárdos kiadáscsökkentés (amely a 120 milliárd forinton felül tavaly zárolt 35 milliárd forintot is tartalmazza) egyébként az államháztartás teljes kiadásainak egy százaléka, amely kevesebb, mint az MSZP és az SZDSZ által a 2004-es költségvetésbe beszavazott módosítók pluszterhei. A kabinet nem nyújt be pótköltségvetést, a kormány saját hatáskörén belül oldja meg a megszorításokat, a jövő évi büdzsé ugyanis nem a takarékosságról és a hiányról, hanem továbbra is az "építkezésről" szól.